Gevechten in Donetsk gaan door, ondanks handreiking rebellen

Een vrouw houdt een baby vast in een schuilkelder in Donetsk. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

Bij beschietingen in het Oost-Oekraïense rebellenbolwerk Donetsk is vandaag een persoon om het leven gekomen en zijn tien anderen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het stadsbestuur gezegd. De aanval kwam een dag nadat de separatisten een staakt-het-vuren hadden voorgesteld.

Update 14.07 uur: Woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko heeft gezegd dat Oekraïne het voorgestelde staakt-het-vuren afwijst. Dat meldt persbureau Reuters. Van een bestand kan volgens Kiev alleen sprake zijn als de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hun wapens neerleggen en zich overgeven.

Verslaggevers ter plaatse hoorden in een half uur tijd 25 harde explosies in het stadscentrum, meldt persbureau AP. Zeker driehonderdduizend van de miljoen inwoners van Donetsk zijn de stad inmiddels ontvlucht. Het Oekraïense leger heeft het rebellenbolwerk omsingeld.

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Now again series of explosions in distance. Unclear where exactly shells explode. Streets empty but public transport still working. #donetsk

Een dag eerder bood de kersverse premier van de Volksrepubliek Donetsk de Oekraïense krijgsmacht een bestand aan. Zo’n staakt-het-vuren zou volgens hem een ‘humanitaire catastrofe’ moeten voorkomen. De rebellen worden momenteel omsingeld in de stad Donetsk. De premier zei:

“Wij zijn bereid om te stoppen met schieten om zo de verspreiding en omvang van een humanitaire ramp in het oosten van Oekraïne te voorkomen.”

Het leger nam gisteren in het oosten van het land de strategisch gelegen plaats Krasnji Loetsj in. Daardoor kon Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten, worden ingesloten.

Het exacte motief voor het door de rebellen voorgestelde staakt-het-vuren is onduidelijk, maar heeft wellicht te maken met een humanitaire missie. Rusland, dat volgens de Oekraïense regering en westerse landen de rebellen ondersteunt, heeft al meerdere malen gepleit voor zo’n missie.

Kiev en het Westen zijn echter bang dat het Rusland de mogelijkheid geeft om troepen te sturen naar de regio. Zo’n twintigduizend militairen zouden klaarstaan langs de grens. Dat lijkt een belangrijke reden waarom het staakt-het-vuren vandaag is afgewezen.

    • Niels Posthumus