Zware windstoten in kustprovincies - stormschade in oosten

De restanten van tropische storm Bertha veroorzaken vandaag overlast in het westen van het land en de oostelijke provincies. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De kustprovincies Noord- en Zuid-Holland en Zeeland hebben op dit moment last van zware windstoten. In Groningen, Drenthe en Overijssel heeft het slechte weer geleid tot flinke stormschade, meldt de NOS.

Vooral in Overijssel is de brandweer druk als gevolg van de storm. Vooral de gemeente Hellendoorn werd getroffen door het weer. Tussen Hellendoorn en Lemele liggen omgewaaide bomen op de weg. Er waaiden ook bomen op auto’s en huizen, maar daar is niemand bij gewond geraakt voor zover bekend.

Delen van de A1 bij Deventer werden korte tijd afgesloten wegens het water, ook stonden enkele tunnels blank. In Haarle waaide het dak van een varkensschuur weg, waarna een deel van de stal instortte. Daarbij lieten tien biggen het leven. In het midden van Twente zijn veel meldingen van wateroverlast.

Resten van storm Bertha

Het KNMI gaf sinds vanmiddag code geel af voor gevaarlijk weer voor deze provincies. In de kustgebieden en aan het IJsselmeer kunnen windstoten van 80 km/uur voorkomen. Het weer wordt veroorzaakt door de restanten van de tropische orkaan Bertha. In de loop van de avond verlaat het buiengebied ons land.

Morgen is er weliswaar zonniger, maar kan de de wind aan de kust en op het IJsselmeer nog steeds krachtig tot hard zijn. Ook landinwaarts is er nog een enkele regen- of onweersbui. Het vooruitzicht voor de hele week ziet er vrij somber uit met veel neerslag en ook wat frisser qua temperatuur.

    • Anouk Eigenraam