Word jij de Dirk Kuijt van de D66?

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit: politiek secretaris. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Organisatie: Tweede Kamerfractie D66

Functie: Politiek secretaris

Wat valt op aan de vacature: Naast een cv wordt om twee referenties gevraagd

Wat doe je dan eigenlijk?

Debatten voorbereiden, woordvoerders inlichten, het ‘ontzorgen’ van Kamerleden: het zijn allemaal taken waarvoor jij verantwoordelijk bent. Je biedt zoveel mogelijk ondersteuning aan Tweede Kamerleden, in een vrije rol. De Tweede Kamerfractie bestaat, naast de twaalf Kamerleden, uit drie zogenaamde ‘clusters’, die weer circa acht mensen bevatten. Jij manoeuvreert hiertussen en stemt iedereen op elkaar af. „Eigenlijk ben je de satéprikker van de clusters”, zegt de huidige politiek secretaris Joost Sneller lachend. „Je prikt ze bij elkaar.”

Daarvoor is veel inhoudelijke kennis nodig. Je moet goed bekend zijn met de achtergrond en de idealen van de partij. En ook met de standpunten die D66 inneemt op verschillende thema’s. Zo is er bijvoorbeeld voordat Kamerleden een standpunt innemen over benoemingen van Eurocommissarissen eerst contact met de Europese fractie. En is er continu overleg met gemeenteraadsfracties, afdelingen en de 25.000 leden.

Wat verdient dat?

Dat wil Sneller niet vertellen. Het hangt van je ervaring en competenties af. Je krijgt een telefoon en een reisvergoeding. En ruimte om extra dingen ernaast te doen. Zo kon Sneller raadslid zijn in Den Haag.

Maar of je daar tijd voor hebt, is de vraag. De werkweek kan variëren van veertig tot zeventig uur, „of zelfs meer”, aldus Sneller. Daarom zijn ze op zoek naar een politiek dier.

Waarom zoeken ze iemand?

Sneller gaat aan de slag in een ontwikkelingsland.

Wat voor collega moet je zijn?

De Dirk Kuijt van D66, daarnaar zijn ze op zoek. Althans, dat opperde iemand op Twitter, die opmerkte dat de voetballer immers op elke positie inzetbaar is.

En Sneller kan zich wel in die vergelijking vinden: „Je moet veelzijdig zijn, hard werken en in dienst staan van het team.”

Werken in de politiek brengt ook een bepaalde stress met zich mee. Electorale winst of verlies, daarmee moet je om kunnen gaan. „Je moet weten waar je het voor doet”, zegt Sneller. „Je moet altijd willen leren van verlies, maar ook een olifantenhuid hebben.”

Waarom wil je hier werken?

D66 was de grote winnaar van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. Toch is dat ook de valkuil: niets is zo veranderlijk als de politiek.

En je moet sociaal liberaal zijn, zegt Sneller. „Je moet van nature weten welke kant we op willen.”

Dat betekent overigens niet dat je lid hoeft te zijn van D66, of op de partij moet hebben gestemd. „We gaan niet om je stembiljet vragen om te kijken of je op ons gestemd hebt bij de laatste verkiezingen”, zegt Sneller. „Maar je moet wel aannemelijk maken dat je ons DNA hebt.”

    • Sam de Voogt