VS werpen weer voedselpakketten af boven Irak

Het Amerikaanse leger prepareert voedselpakketten die het gaat droppen in Irak. Foto AP / Jeremy Bowcock

De Verenigde Staten hebben opnieuw voedselpakketten en water gedropt in Irak. Drie vliegtuigen hebben 72 pakketten met daarin 28 duizend maaltijden en bijna 5700 liter water afgeworpen, meldt persbureau AP.

Dat gebeurde boven een berg waar tienduizenden leden van de yezidi-stam heen zijn gevlucht, meldt het Amerikaanse leger.

De leden van de stam ontvluchtten hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood.

Voorkomen van massamoord

Het dwong de Amerikaanse president Barack Obama wel tot ingrijpen, schrijft NRC-correspondent Guus Valk vandaag in de krant, hoe graag hij ook juist de geschiedenis in was gegaan als de president die het hoofdstuk Irak zou hebben afgesloten. Valk schrijft:

“Obama wil met deze verrassende stap voorkomen dat de jihadistische strijders van de IS massamoord plegen op circa 50.000 yezidi’s die in Noordwest-Irak de bergen in zijn gevlucht.”

Want ongeveer vijftigduizend yezidi’s sloegen vervolgens op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties is de helft van hen nog kind. De stamleden, volgers van een eeuwenoude religie, houden zich nu al dagen schuil op de berg. Er is daar geen voedselvoorziening of water.

De vliegtuigen die de dropping uitvoerden werden beschermd door twee straaljagers. Het is de tweede dropping in twee dagen. Gisteren werd in de vroege ochtend ook al een dropping uitgevoerd. Toen werden achtduizend maaltijden en ruim twintigduizend liter water afgeworpen.

Meer redenen voor ingrijpen VS

Maar er zijn nog meer redenen voor de VS om in te grijpen dan het beschermen van de yezidi’s alleen, stelt Valk:

“Volgens Obama staan nu ook Amerikaanse belangen op het spel. Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan, wordt bedreigd door de IS. Daar werken veel Amerikaanse diplomaten en CIA-medewerkers. Ook vreest Obama dat Bagdad valt.”

Het is volgens Obama echter niet de bedoeling dat de VS weer betrokken raken bij de burgeroorlog in Irak. Na de Amerikaanse inval in 2003 werd het land een chaos.

    • Niels Posthumus