Voetbalelftal Spakenburg seizoenlang aan de doping

Spelers van Spakenburg, club in de hoogste amateurklasse, gebruikten stimulerende middelen in kampioensjaar 2011-2012. De Dopingautoriteit gaat onderzoek doen.

Spelers van voetbalclub Spakenburg hebben in het kampioensjaar 2011-2012 verboden, stimulerende middelen gebruikt. Het gaat om een poeder met de stof methylhexanamine. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Twee spelers van de club vertellen anoniem over het structurele gebruik door de selectie van amateurclub Spakenburg. Zij verklaren dat „een meerderheid” van spelers een groot deel van het seizoen een supplement nam met stimulerende middelen. Zelf gebruikten zij het middel ook en legden daarover tegenover deze krant een gedetailleerde verklaring af.

Methylhexanamine behoort tot de zogeheten stimulantia en heeft altijd op de internationale dopinglijst gestaan. De Nederlandse dopingautoriteit waarschuwde in 2009 sporters voor supplementen waarin de stof was verwerkt: „Het is een verboden stimulerend middel.”

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, noemt de bekentenissen van de twee spelers „serieus en verontrustend” en kondigt een onderzoek aan. Ram: „Als dit alles klopt dan is dit een primeur: nog niet eerder is iets dergelijks bij een Nederlandse voetbalclub geconstateerd.”

De KNVB laat in een reactie weten dat ze het onderzoek van de Dopingautoriteit afwachten. „Als uit dat onderzoek blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen. Bij een eerste dopingovertreding wordt een speler in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB.” Of de tuchtcommissie Spakenburg bij een dopingovertreding ook het kampioenschap ontneemt, is nog onduidelijk.

Het clubbestuur erkent dat de medische staf eind 2011 op het middel stuitte en de spelers vervolgens heeft verboden het nog langer te gebruiken. De voetbalclub heeft verder geen actie ondernomen. Het gebruik van methylhexanamine ging daarna door.

Het middel, CrackV3 genaamd, werd voor de wedstrijd in bidons gemengd met water. De meeste basisspelers namen structureel een dosering. Volgens de beide spelers was iedereen in het team op de hoogte van het gebruik en werd ook expliciet gezegd dat het om een verboden middel ging. Na het seizoen waarin Spakenburg kampioen werd, kwam er een nieuwe trainer die de spelers verbood het middel te gebruiken. Een aantal spelers vertrok. Daarna werd het middel alleen nog sporadisch gebruikt.

Herman Ram: „Als er inderdaad sprake is van betrokkenheid van functionarissen van de club, geeft dat nog een extra dimensie aan de zaak.”

CrackV3 was tot 2012 online te bestellen, en verkrijgbaar in sommige sportzaken. Het was populair bij bodybuilders. Methylhexanamine vermindert de vermoeidheid en lijkt qua werking op speed. Supplementen met de stof werden in 2012 verboden door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Gebruik ervan kan leiden tot hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten.

Een van de spelers van Spakenburg belandde met acute hartklachten in het ziekenhuis na een wedstrijd in het seizoen waarin het middel werd gebruikt. Het ging om ex-prof Ricky van den Bergh. Artsen constateerden geen hartafwijking, en Van den Bergh verklaarde later dat het waarschijnlijk een paniekaanval was geweest. Nu erkent hij dat hij die dag een „sportdrank” had gedronken. Van den Bergh: „Ik heb heel slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen.”

    • Huib Modderkolk
    • Tom Kreling