Vergeet ’t WK, tijd voor de eredivisie

Dit weekend begint de Nederlandse voetbalcompetitie. Hoe zijn de topploegen de zomer doorgekomen?

None

De rook van het wereldkampioenschap voetbal is weggetrokken. Dat toernooi lijkt inmiddels alweer een eeuwigheid geleden. De Oranje-vlaggetjes zijn opgeborgen. De sterspelers van het WK zijn teruggekeerd na een welverdiende vakantie. De clubs hebben hen hard nodig.

Tijd voor competitievoetbal, tijd voor de eredivisie.

De Nederlandse competitie begint dit weekend. Het voor Nederland zo succesvolle WK laat zijn sporen na in de eredivisie. Feyenoord is ontmanteld, drie WK-gangers zijn vertrokken. En ook PSV (aanvaller Memphis Depay) en Ajax (verdediger Daley Blind) dreigen belangrijke spelers kwijt te raken door hun goede spel op het WK.

De eredivisie is een kraamkamer, een competitie waar jong talent de kans krijgt om door te breken. Vaak volgt daarna een mooie transfer naar het buitenland. Goed voor de jonge speler en fijn voor de clubkas. Maar gevolg is wel dat er ieder jaar veel wisselingen in de selectie zijn, waardoor het voor trainers lastig is om door te bouwen op het elftal waar vorig jaar mee werd gespeeld.

Eredivisieclubs hebben nog tot eind augustus om nieuwe spelers aan te trekken, dan verloopt de transferdeadline. De selecties kunnen dus nog veranderen. Hierbij alvast een sterkte-zwakte analyse van de titelfavorieten. En een voorlopige prognose. Met de nadruk op voorlopig, er kan nog veel veranderen: de transfermarkt is grillig.

Gisteravond was de eerste wedstrijd, PEC Zwolle tegen FC Utrecht. De uitslag was nog niet bekend toen deze krant naar de drukker ging.