Rusland slaat terug, Imtech bereikt een historisch dieptepunt

This picture taken on August 7, 2014 shows vegetables, in Lille, northern France. Russia is introducing a "full embargo" on most food imports from the EU, US, and other Western countries that have imposed sanctions against Moscow over its policy on Ukraine, Prime Minister Dmitry Medvedev said on August 7. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN Foto AFP

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Appels, kaas, knoflook, room en ananas. Rusland stopt een jaar lang met de import ervan vanuit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Het Kremlin slaat terug. Zes vragen over de Russische sancties.

2. Ondertussen wordt de lijst met Europese maatregelen tegen Rusland steeds langer. Maar een aantal achterdeurtjes is bewust opengelaten.

3. Wat in elk geval onder de situatie lijdt, is het imago van Rusland. Gelukkig is daar een oplossing voor: huur een westers PR-bureau in en laat hen de boel voor je ‘spinnen’. Deze firma’s helpen graag met het naar buiten brengen van een goed-nieuws-verhaal. Over hoe het prima gaat met de economie bijvoorbeeld.

4. Ze hadden er geen weet van, concludeerden onderzoekers vorig jaar nog. De top van technisch dienstverlener Imtech zou niet op de hoogte zijn geweest van fraudeleuze transacties bij de bouw van een pretpark in Polen. Foutje. Ze wisten er in Gouda wel degelijk vanaf.

5. Resultaat: een bedrijf in crisis. Imtech bereikte deze week een historisch dieptepunt op de beurs. En de schuldenlast groeit: die bedraagt inmiddels ruim 1 miljard euro. En daar worden een hoop andere bedrijven nogal nerveus van. Wat als de boel instort?

6. Duurder dan de duurste speelfilm ooit gemaakt. Dat is Destiny, de nieuwe game van uitgever Activision Blizzard, bekend van onder meer World of Warcraft. Een half miljard dollar gaat het futuristische online schietspel kosten.

7. Na het onverwachte succes van Oranje op het WK, mag de voetbalblik vanaf dit weekend weer op Nederland worden gericht: de Eredivisie gaat van start. En dat betekent naast een hoop sportieve concurrentie ook dat clubs weer flink wat kunnen verdienen. Aan kaartverkoop, sponsorcontracten en tv-rechten. NRC Q zette op een rij wie hoeveel waaraan verdient.

8. Smerige prullenbakken op het station. Een trein die te laat is. Een onvriendelijke conducteur. Er wordt nogal wat geklaagd over de NS. En dan vooral op Twitter. Het antwoord? Webcare-medewerker Klaas Jan (en zijn 24 collega’s) die met vlotte, geestige reacties het leed zoveel mogelijk verzacht.

9. Mannen, move over. Dat het andere geslacht net zo goed een functie aan de top kan vervullen, bewijzen de vier vrouwen uit onze quiz van deze week. Was jij vroeger ook al de slimste van de klas? Of is succes een kwestie van buffelen en presteren? Doe de test en ontdek welk type topvrouw jij bent.

10. Slimme horloges, Google Glass of een stappenteller in je schoen? Achterhaald. Binnenkort lopen we allemaal op techschoenen. Die je bijvoorbeeld vertellen dat je de verkeerde kant oploopt. Die energie opwekken. Of die zichzelf aan het einde van de dag repareren.

11. Water is overal. En voor het Zwitserse Nestlé een miljardenbusiness: vorig jaar verdiende het bedrijf 5,5 miljard aan de verkoop van water in flessen. Maar de water-tak kampt met imagoschade als gevolg van een kritische documentaire. En het bedrijf heeft moeite de snelgroeiende Aziatische markt op te komen.

12. Visionair of ontwrichtende vernieuwer? De meningen over Disney-topman Robert Iger zijn verdeeld. Feit is dat het heel goed gaat met het mediaconcern. En dat komt voor een groot deel door ijskoningin Elsa.

    • Harrison van der Vliet