Omsingelde rebellen in Donetsk willen staakt-het-vuren

Oekraïense soldaten observeren het gebied rondom Donetsk.
Oekraïense soldaten observeren het gebied rondom Donetsk. Foto EPA/EPA/Ivan Boberskyy

Rebellen in Donetsk hebben een staakt-het-vuren aangeboden voor humanitaire doeleinden. Tegelijkertijd hebben president Obama en bondskanselier Angela Merkel Rusland gewaarschuwd voor een mogelijke interventie.

Eerder vandaag werd in het oosten Oekraïne het strategisch gelegen stadje Krasnji Loetsj ingenomen door Oekraïense troepen. Hierdoor is stad Donetsk omsingeld. Berichten hierover werden eerder vandaag bevestigd door de separatisten.

Voedsel raakt op

Aleksander Zachartsjenko, de zelfverklaard premier van de Volksrepubliek Donetsk, heeft laten weten dat zijn troepen bereid zijn tot een staakt-het-vuren. Dit zou een humanitaire crisis in de stad moeten afwenden, aldus Zachartsjenko:

“In het geval van een storm zal het aantal slachtoffers alleen maar toenemen door de huidige problemen. We hebben geen humanitaire corridors, geen medicijnen en de voedselvoorraden raken ook op.”

Journalist Harald Doornbos is in Donetsk:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Donetsk is intact maar vrij leeg. Veel mensen gevlucht. Straten uitgestorven, meeste winkels dicht. Nog wel stroom, cappuccino &internet.

Vrees voor Russische interventie

Het vermoeden bestaat dat in het geval van een bestand Rusland Oekraïne binnentrekt op humanitaire gronden om voedsel en andere voorraden te leveren. Het land zou echter mogelijk ook andere activiteiten gaan ontplooien.

Er staan volgens de NAVO inmiddels 20.000 Russische troepen bij de grens met Oekraïne klaar. De Oekraïense president Porosjenko heeft laten weten alleen niet-militaire hulpverleners toe te willen laten, en dan alleen via door Oekraïne gecontroleerde grensposten. Of Oekraïne akkoord gaat met het bestand is nog niet duidelijk.

President Obama en Bonskanselier Merkel wezen vandaag in een gezamenlijke verklaring Russische inmenging af, tenzij Oekraïne akkoord is:

“Iedere Russische interventie in Oekraïne, zelfs onder de noemer ‘humanitair’, is onacceptabel en een schending van het internationale recht zolang de Oekraïense autoriteiten hier geen toestemming voor geven. Zoiets zal niet zonder gevolgen blijven.”

    • Philippus Zandstra