Pistorius: koele bruut of bange gehandicapte?

De argumenten zijn gehoord, over een maand volgt de uitspraak in de moordzaak tegen ‘bladerunner’ Oscar Pistorius.

Oscar Pistorius tijdens zijn proces in Pretoria Foto EPA

Een moord met voorbedachten rade...

Paralympisch kampioen Oscar Pistorius is een leugenaar en „een ramp” als getuige. Zijn versie over wat zich rond drie uur in de vroege ochtend van Valentijnsdag vorig jaar in zijn huis heeft afgespeeld is zo „onwaarschijnlijk dat het belachelijk is”. Aanklager Gerrie Nel verwijt de verdachte „een sneeuwbal aan leugens”.

In zijn slotpleidooi somde Nel deze week dertien leugens op in de getuigenis van Pistorius, met deze genadeloze conclusie: de dood van Reeva Steenkamp was het gevolg van een moord met voorbedachten rade. Maximale straf: levenslang. De aanklager schetste het beeld van een ruzie die na middernacht uit de hand liep. Autopsie toonde aan dat Steenkamp waarschijnlijk twee uur voor haar dood gegeten heeft en dus niet om tien uur ging slapen, zoals Pistorius beweerde.

Nel citeerde uitvoerig uit tekstberichten om aan te tonen dat de relatie voor die Valentijnsdag niet zo liefhebbend was als Pistorius beweert. Een week voor de moord laat Steenkamp weten „soms bang” te zijn voor het temperament van Pistorius en „ongelukkig” te zijn in de relatie. Dat het merendeel van de berichten liefhebbend was, doet volgens Nel niet ter zake. „Wat telt is die 2 procent en de timing: 7 februari en de moord een week later.”

Pistorius loog volgens Nel toen hij beweerde dat het te donker was in zijn slaapkamer om te kunnen zien of Steenkamp in bed was of niet, toen hij even na drieën in de nacht wakker werd. Later in zijn getuigenis beweerde hij haar silhouet te hebben gezien. „Het was pikkedonker en hij kon niks zien, of hij kon wel iets zien omdat het niet pikkedonker was”, zei Nel.

In het proces-verbaal staat dat Pistorius het balkon was opgegaan om een ventilator binnen te halen, vlak voordat hij een geluid in de badkamer hoorde. Later verklaarde Pistorius dat er geen sprake was van één maar van twee ventilatoren. Volgens Nel wilde Pistorius hiermee „tijd scheppen” om, in zijn lezing, Steenkamp meer tijd te geven om uit bed te stappen en naar de badkamer te lopen.

Op de plek waar Pistorius volgens zijn lezing de ventilators plaatste, was op politiefoto’s een dekbed te zien. Bovendien was volgens Nel het koord van de ventilator zo kort, dat deze nooit op de plek kon staan die Pistorius in zijn getuigenis aanwees. Zijn bewering dat politieagenten items zouden hebben verplaatst voor het nemen van de foto is volgens Nel een samenzweringstheorie.

Zelfs als Pistorius dacht dat een inbreker zich in zijn toilet had opgesloten, is hij volgens Nel schuldig aan moord. „De verdachte had de opzet een mens te doden.” En de moord was voorbedacht: „Hij wapent zichzelf, loopt naar de badkamer, haalt de veiligheidspal ervan af en schiet vier keer op de toiletdeur. Niet als een wilde, maar gericht.”

    • Bram Vermeulen