Opnieuw Amerikaanse bommen op Irak

De VS zijn begonnen met luchtaanvallen in Irak. Dat moet een veilige route creëren voor 50.000 vluchtelingen in de bergen.

None
Foto AP

Als aan het eind van de middag Amerikaanse bommen vallen op materieel van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak, geven directeur Eyüp Burc en een redactrice van de Turks-Koerdische nieuwszender IMC elkaar een high five en een korte knuffel.

Eindelijk. Na dagen nieuws over bezwijkende Koerdische peshmerga-troepen, IS-opmars, moordpartijen en tienduizenden aan de hitte bezwijkende gevluchte Irakese yezidi’s, is er internationale gewapende bijstand.

Twee gevechtsvliegtuigen

Twee Amerikaanse F/A18 gevechtsvliegtuigen gooiden gisteren lasergeleide bommen van 227 kilo op een mobiele raketlanceerinstallatie waarmee IS de peshmerga bestookte bij Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Irak. Hoeveel daarbij zijn omgekomen, was gisteravond nog onduidelijk.

De Amerikaanse luchtsteun moet voorkomen dat Erbil valt. Koerdische troepen zijn op een half uur rijden van de stad in gevecht met IS. Ze hebben de hele week terrein moeten prijsgeven. Jong en oud zijn gemobiliseerd.

Na de high five is de redactrice weer achter haar computer gaan zitten. IMC, een grote nieuwszender in Turkije waar vooral minderheden naar kijken, heeft als enige nieuwsorganisatie een verslaggever in de bergen bij Sinjar. Daar zitten naar schatting nog 50.000 mensen vast zonder water en voedsel.

De journalist ter plaatse stuurt huiveringwekkende verhalen over moeders die hun door uitdroging omgekomen kinderen moesten achterlaten om verder te kunnen vluchten. De mensen die hij probeert te interviewen kunnen zelfs het woord ‘help’ niet zeggen – hun kelen zijn te droog.

‘Tientallen IS-strijders omgekomen’

Een paar uur na de eerste bommen komen er berichten over gevechten rondom Sinjar. Met Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zouden tientallen IS-strijders zijn gedood. „Met deze luchtsteun kunnen veilige routes worden gemaakt waarlangs vluchtelingen uit de bergen weg kunnen”, zegt IMC-directeur Burc. Hij behoort zelf ook tot de yezidi, een oude religieuze minderheid met een eigen scheppingsverhaal. De vluchtelingen die in het droge hete gebergte zitten, kunnen langs één kant naar beneden richting Syrië, maar de meesten zijn daarvoor te zwak.

Droppen van voedsel mislukt

Water- en voedseldroppings door Amerikaanse vrachtvliegtuigen en Turkse helikopters van de afgelopen dagen, hebben lang niet iedereen bereikt. De helikopters moesten hoog blijven vliegen omdat ze door IS beschoten werden. De watertanks spatten daardoor vaak kapot.

President Obama zei gisteren dat deze militaire interventie gerechtvaardigd is om een bedreiging voor Amerikaanse mensen en belangen in Iraaks Koerdistan af te wenden en om „een potentiële daad van genocide” te voorkomen. Obama sloot het sturen van grondtroepen uit.

    • Marloes de Koning