...of een gruwelijk ongeluk?

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben grote fouten gemaakt in hun onderzoek naar de dood van Reeva Steenkamp. Ze waren te veel bezig te bewijzen dat Oscar Pistorius zijn vriendin met voorbedachten rade heeft vermoord en lieten na de mogelijkheid te onderzoeken dat hij handelde in de overtuiging dat een inbreker was binnengedrongen.

In zijn slotpleidooi concludeerde advocaat Barry Roux dat Pistorius instinctmatig handelde en „nalatigheid’’ leidde tot viermaal vuren op de toiletdeur, waarachter Steenkamp zich had opgesloten. Dat zou betekenen: dood door schuld. De maximale straf daarvoor is vijftien jaar.

Er is geen overtuigend bewijs van een ruzie na middernacht. De Whatsapp-berichten na 7 februari laten zien dat de twee hun ruzie hadden bijgelegd. Als om 20 minuten over 2 in die nacht, drie kwartier voor de schoten zullen klinken, de beveiliger zijn ronde doet, is alles kalm in het huis van Pistorius en hoort hij geen geluiden die wijzen op een ruzie.

Politiefoto’s tonen volgens Roux onweerlegbaar aan dat rechercheurs de plaats delict verstoord hebben en belangrijke bewijsstukken verplaatst hebben. De tas van Steenkamp staat in één foto op de vloer en op één foto op een stoel. Op een andere foto is te zien dat een politieagent zijn hand heeft op de stekker van de ventilator, waaruit volgens Roux blijkt dat ook de ventilatoren verplaatst zijn. Met andere woorden: uit de foto’s kan geen bewijs van een ruzie worden opgemaakt omdat niet langer te achterhalen is hoe de plaats delict er precies uitzag.

Psychiatrisch onderzoek liet volgens Roux duidelijk zien dat Oscar Pistorius geneigd is naar het gevaar te gaan, en niet te vluchten, fight not flight. Deze neiging wordt versterkt door zijn handicap. Dat zou verklaren waarom hij niet probeerde weg te komen met Reeva Steenkamp toen hij dacht dat er een inbreker in het huis was, maar naar zijn pistool greep.

Dat de buren een vrouw hebben horen schreeuwen even na drie uur kan volgens Roux worden verklaard door het feit dat de stem van Oscar Pistorius klinkt als die van een vrouw, als hij in paniek is.

De tweede serie schoten die de buren zeggen te hebben gehoord, waren geen pistoolschoten maar slagen van het cricket-slaghout waarmee Pistorius de toiletdeur openbrak. Volgens zijn advocaat probeerde Pistorius het leven van Steenkamp te redden op het moment dat hij besefte niet een inbreker, maar zijn vriendin te hebben doodgeschoten. Hij rende naar het balkon om hulp te roepen en belde met het alarmnummer 911. Tijd om sporen van een ruzie te wissen, was er niet.

    • Bram Vermeulen