Obama: Meer militaire steun van VS aan Koerdische strijders

Het is nog onbekend hoe lang de luchtoperaties van de VS in Irak zullen doorgaan, aldus president Obama vandaag tijdens een persconferentie.
Het is nog onbekend hoe lang de luchtoperaties van de VS in Irak zullen doorgaan, aldus president Obama vandaag tijdens een persconferentie. Foto EPA/ANP/Shawn Thew

De VS zullen zich inzetten om de door IS vervolgde yezidi’s middels een corridor te redden. Daarnaast wordt de militaire steun aan Koerdische strijders opgevoerd. Dat heeft president Obama gezegd tijdens een vandaag ingelaste persconferentie.

Volgens Obama zijn bij de recente luchtaanvallen wapens en materiaal van strijders van Islamitische Staat (IS) vernietigd. De aanvallen betekenen niet dat de VS met grondtroepen naar Irak gaat:

“We hebben onze lessen geleerd na een lange en zeer kostbare oorlog.”

Tegelijk met het beschermen van Amerikaanse burgers in het land, wordt er ook gezocht naar een manier om de yezidi’s in veiligheid te brengen. Deze minderheid is door IS verdreven; vijftigduizend van hen zitten vast in het Sinjar-gebergte. De VS willen proberen om een corridor te openen en de yezidi’s te laten ontsnappen.

Duur operaties blijft onbekend

Op de vraag wat de duur van de operaties zal zijn wilde Obama geen antwoord geven. Leidend bij deze vraag is wanneer er een Iraakse regering van nationale eenheid zal zijn, iets wat de president tijdens de persconferentie constant bleef herhalen:

“Wij kunnen wel luchtaanvallen uitvoeren, maar er moet een Iraakse oplossing komen. Daarom is er een legitieme regering nodig. Er is geen kabinet of een minister-president, wat geen vertrouwen inboezemt bij bepaalde groepen in Irak.”

Wel stelde de president dat de strijd voor Irak één van de lange termijn zal zijn. Er zal vooralsnog geen verzoek bij het Congres worden ingediend voor extra geld om de operaties te bekostigen. Voor het humanitaire deel van de operaties kondigde Obama aan dat Frankrijk en Groot-Brittannië de VS in Irak zullen bijstaan.

Groep yezidi’s ontsnapt

Bij aanvallen eerder vandaag zouden volgens Koerdische bronnen 20 strijders van IS zijn gedood. Daarnaast werd bij een tweede dropping water en voedsel bezorgd aan de yezidi’s, de minderheid die door IS wordt opgejaagd en waarvan vijftigduizend onder zware omstandigheden op een berg vastzitten.

Volgens Al-Jazeera hebben Koerdische strijders vanmiddag een groep van vijfduizend yezidi’s gered die eerder door IS waren omsingeld. De Koerden wisten een doorgang te creëren naar het Sinjar-gebergte waardoor de yezidi’s konden ontsnappen. De luchtaanvallen van de VS zouden daarbij geholpen hebben.

Twitter avatar AJELive AJELive BREAKING: Kurdish forces in #Iraq opened road to Sinjar Mountain, rescuing more than 5,000 Yazidis under siege by #Islamic State fighters.

Volgens Obama wordt er gewerkt aan een oplossing om iedereen uit het gebied te krijgen.

Gisteren werden al de eerste luchtaanvallen ingezet, nabij Erbil. De veiligheid van Amerikanen in die stad zou in het gedrang geweest zijn, wat leidde tot een aantal bombardementen. Daarvan zijn inmiddels beelden vrijgegeven door de Amerikaanse luchtmacht: