Noodmaatregelen tegen ebola na internationaal alarm van WHO

Nigeria en Ivoorkust hebben vrijdagavond noodmaatregelen aangekondigd om de verspreiding van het ebolavirus te voorkomen. Ook in andere Afrikaanse landen en wereldwijd zijn de maatregelen voor bestrijding van het virus uitgebreid.

Eerder op de dag had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van ebola de status gegeven van „een internationale noodsituatie voor de publieke gezondheid”. Dat gebeurde ook in 2009 met de Mexicaanse griep (varkensgriep) en in mei dit jaar met polio. Daarbij wordt staatshoofden van getroffen landen gevraagd een toespraak tot de natie te houden en een noodtoestand uit te roepen.

De strijd tegen het ebolavirus is „een nationale urgentie”, zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.

Meer dan 960 mensen in West-Afrika zijn dit jaar aan de ziekte overleden. De meest getroffen landen zijn Sierra Leone, Guinee, Liberia en Nigeria. Ivoorkust heeft een staat van „zeer hoge” waakzaamheid afgekondigd.

Veel Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen nemen de lichaamstemperatuur op van passagiers tijdens vluchten van en naar West-Afrika. Ook op Europese vliegvelden worden maatregelen genomen. In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag aangekondigd dat passagiers op de vlucht van Lagos (Nigeria) naar Amsterdam bij vertrek of aankomst op Schiphol of in het vliegtuig via een folder worden geïnformeerd over ebola. Volgens een woordvoerder van het RIVM zal ook hun temperatuur worden gemeten. In Frankfurt is een apart protocol opgesteld voor de dagelijkse vluchten naar Lagos en Abuja, de hoofdstad van Nigeria.

Volgens de WHO zouden mensen bij wie ebola wordt vermoed, 31 dagen in quarantaine moeten worden gehouden gezien de incubatietijd van drie weken. Wie in contact is geweest met zieken, zou niet mogen reizen.

De EU heeft vrijdag 8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld, bovenop een eerder bedrag van 3,9 miljoen. Ook wordt op korte termijn een mobiel laboratorium ingericht, waarschijnlijk in Sierra Leone. Volgens WHO-directeur Margaret Chan is de ebola-uitbraak „de belangrijkste en ernstigste” van de afgelopen vier jaar.