Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Floor Rusman

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: De Gay Pride draagt niet bij aan homo-emancipatie.

Heel leuk feest, die botenparade die vorige week door de Amsterdamse grachten trok. Maar de Gay Pride heeft geen positieve invloed op de emancipatie van homo’s. Iedereen in de grachtengordel is toch al pro-homo – het zou zinvoller zijn de Pride te organiseren in Rouveen (Biblebelt) of Schiedam-Nieuwland (Anatolië aan de Schie). Een ander mankement is dat de homo wordt gereduceerd tot botergeile gewaxte mannentorso. Terwijl homo’s ook smetvrezende nerds kunnen zijn.

Stelling: Oeganda moet homoseksualiteit stimuleren.

Er was nogal wat internationale ophef over de anti-homowet in Oeganda. Vorige week werd die door het constitutioneel hof verworpen. Goede zaak, maar Oeganda zou nog wel wat verder mogen gaan. De bevolking groeit namelijk harder dan het land kan dragen. Het inwonertal zou in 35 jaar kunnen verdrievoudigen tot 100 miljoen. De oplossing? Stimuleer homofilie! Dan is het zo gedaan met de overbevolking.

Stelling: De MH17 zal voortleven in tenenkrommende kunst.

Het eerste benefietconcert met volkszanger Dries Roelvink staat al gepland. En daar zal het niet bij blijven. De vliegramp in Oekraïne zal een hele generatie ‘kunstenaars’ jarenlang van inspiratie voorzien. Er zullen monumenten verrijzen in iedere stad. Het wachten is op MH17 – The Musical. Ratten zijn het, mensen die een slaatje willen slaan uit dit immense verdriet.

Stelling: Retro is passé.

De oubollig geklede hipster stiefelt al bijna een decennium door de steden, de schemerlampen en steigerhouten boekenkastjes duiken nu zelfs in mainstream cafés op. Retro is niet meer avant-garde. Sterker nog, het is duur: nieuwe huizen in retrostijl zijn prijziger dan gewone nieuwbouwhuizen, meldde het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. Tijd om het verleden de rug toe te keren. Futuristisch is het nieuwe retro, voorspellen wij.

Stelling: Maak in elke grote stad een rommelhoekje.

Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes klaagde vorige week dat Amsterdam ‘vies, vuig en te vol’ wordt. De stad is inderdaad vrij vol en de gemiddelde toerist gooit rustig zijn Happy Meal-verpakking op straat. Oplossing: we wijzen één deel van de stad aan waar iedereen vrijuit vuilnis, braaksel, peuken en condoompjes op straat mag gooien. Het liefst een woonwijk een beetje buiten het centrum, zodat we er verder geen last van hebben. In de rest van de stad staat op troep maken een hoge boete.

Stelling: Wereldleiders moeten samen op humorkamp.

Poetin, Netanyahu, Abu Bakr al-Baghdadi: allemaal mannen die zichzelf te serieus nemen en te weinig lachen. Als zij een weekje met elkaar in een zomerkamp worden getraind in ironie, zelfrelativering en absurdisme, wordt de wereld een stuk leuker.

Stelling: Koopt allen Hollandse waar!

Help! Onze agrarische sector wordt getroffen door handelssancties van Rusland! De prijzen zullen hierdoor kelderen, tuinders lopen veel geld mis. Wat moeten wij daartegen doen? Meer fruit eten. Meer komkommers kopen uit het Westland. Om die vervolgens hard in Poetins aars te rammen.

en Floor Rusman

    • Merlijn Kerkhof
    • Floor Rusman