Met beetje geluk strijden schakers om de medailles

Azerbajdzjan en Cuba de verrassende koplopers

Anish Giri speelde remise Foto ANP

Het was een buitenkansje voor Nederland dat het vrijdag in de zesde ronde van de schaakolympiade in het Noorse Tromsø moest spelen tegen Iran.

Iran stond gelijk met Nederland met acht matchpunten uit vijf wedstrijden, maar het was wel het zwakste land dat met Nederland gelijk stond.

Aan de vier borden was het gemiddelde ratingverschil meer dan 150 punten in het voordeel van Nederland; een klasse verschil. Er leek weinig mis te kunnen gaan en tenslotte ging er ook niet veel mis. Nederland won met 3-1. Maar het had ook anders kunnen gaan.

Anish Giri zette met wit tegen Elshan Moradiabadi zijn partij rustig op en bereikte daarmee niets. Erwin L’Ami, die zich tegen Pouya Idani met de Berlijnse Muur verdedigde, kreeg een iets beter eindspel en meestal is dat bij de begaafde technicus L’Ami genoeg voor een overwinning, maar deze keer net niet. Die Idani, die nog geen grootmeester is en ook geen erg hoge rating heeft, lijkt overigens een schaker met een goede toekomst te zijn. Vorig jaar werd hij wereldkampioen bij de schakers tot en met achttien jaar.

Sergei Tiviakov leek tegen Homayoon Toufighi een keurige overwinning te hebben behaald, maar als je een computerprogramma naar zijn partij laat kijken, kermt die op een gegeven moment van pijn. Tiviakov had een vol stuk kunnen winnen en daar zouden de Iraanse verliezen niet bij gebleven zijn, maar hij zag het niet. Toen maakte Toufighi ook een paar fouten en Tiviakov won alsnog. Eind goed, al goed.

Dat kan uit Nederlands gezichtspunt ook gezegd worden over de partij van Robin van Kampen tegen Asghar Golizadeh. Van Kampen stond goed, zo goed zelfs dat Golizadeh zich genoodzaakt voelde om er een stukoffer tegenaan te gooien. Er deugde weinig van, maar het zaaide verwarring.

Er moet vreselijke tijdnood zijn geweest aan beide kanten. Een paar zetten later stond Golizadeh niet meer gewonnen, maar zelfs iets beter, tenminste als hij de goede zetten had gedaan waar hij waarschijnlijk niet genoeg bedenktijd meer voor had. Hij liet zich een stuk afpakken en zo kwam voor Nederland alles weer op zijn pootjes terecht.

Er zijn nu zes van de elf ronden gespeeld. De olympiade is de evenaar gepasseerd, zoals de Russen het uitdrukken. Azerbajdzjan en Cuba staan bovenaan met elf matchpunten. Het zijn verrassende koplopers. Zowel Azerbajdzjan als Cuba zijn sterke schaaklanden, vooral Azerbajdzjan, maar waar zijn grootmachten als Rusland en Armenië? Ze liggen op de loer in een grote groep van landen met tien matchpunten, waar ook Nederland bij zit. Met een beetje geluk kan Nederland om de medailles spelen.

De opvallendste individuele uitslag was vrijdag de overwinning van Roestam Kasimdzjanov op Vladimir Kramnik, in de wedstrijd tussen Oezbekistan en Rusland. Net als Kramnik is Kasimdzjanov wereldkampioen geweest, maar het waren geen wereldkampioenen van dezelfde statuur. Kasimdzjanov was kampioen van de FIDE in de tijd dat er een schisma in de schaakwereld was, met twee wereldkampioenen. De FIDE-kampioenen werden toen door Jan Timman gekscherend ‘soldatenkeizers’ genoemd, naar de lang vergeten Romeinse keizers die kortstondig door hun soldaten op het schild werden geheven.

Maar vrijdag leek de soldatenkeizer ver superieur aan de voormalige echte keizer Kramnik. Kasimdzjanov won mooi, al moet gezegd worden dat Kramnik geen schaduw van zichzelf was.

Ashgar Golizadeh - Robin van Kampen, na zwarts 29ste zet.

Zwart staat veel beter en daarom probeert wit er nu een chaos van te maken. 30. Pxe6 Dit offer had zwart kunnen weerleggen met 30...Le5. 30...Pxh4 31. Pxg7 Kxg7 En hier was 31...e3 beter. 32. Pb6 Tc2 33. De5+ Kh7 Wits verwarringstactiek is voorlopig geslaagd. Hij had nu in licht voordeel kunnen komen met 34. Td7 e3 35. Dxe3 Tc7 36. Txc7 Dxc7 37. Pxa8. 34. Df6 Maar hierna staat zwart weer gewonnen. 34...Tc6 35. Dxh4 Txb6 36. Dh3 Te6 37. Td8 e3 38. Df5+ Kg7 39. Dg4+ Tg6 40. Dc8 exf2+ Wit gaf op.

    • Hans Ree