Ict-problemen bij VUmc voorbij

Exterieur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Fot ANP / Lex van Lieshout

De ict-problemen waar het VUmc sinds gisteren mee kampte na een stroomstoring zijn voorbij. Sinds 10.30 uur draaien de systemen weer stabiel, meldt het ziekenhuis vandaag. Hierdoor zijn patiënten met acute problemen weer welkom.

Door een stroomstoring vielen gisteren rond 09.45 belangrijke ict-systemen uit. Noodaggregaten namen de stroomvoorziening na twee minuten over, maar daarmee waren de ict-problemen nog niet verholpen. De stroomstoring heeft niet tot ernstige problemen geleid.

Door de problemen konden artsen en verpleegkundigen onder meer niet meer bij de elektronische patiëntgegevens. Een aantal geplande niet-urgente ingrepen werd daarom uitgesteld. Ambulances brachten patiënten die met spoed hulp nodig hadden daarom naar andere ziekenhuizen.

Patiënten die op eigen kracht naar de spoedeisende hulp kwamen werden nog wel geholpen. Een woordvoerder legde eerder uit:

“Je kunt ze dan natuurlijk niet naar een ander ziekenhuis sturen.”

Het VUmc heeft de hele nacht doorgewerkt aan het oplossen van het probleem. Vanochtend zijn de systemen uitvoerig getest en ze blijken volgens het medisch centrum stabiel. Daarom zijn alle patiënten weer welkom.

Het ziekenhuis heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de externe stroomstoring. Ook wordt bekeken hoe dit tot zulke grote ict-problemen kon leiden. Het ziekenhuis biedt iedereen die er last van heeft gehad zijn excuses aan. (Novum)