Opinie

    • Romy van der Poel

Het weekend van Eloi Youssef

Eloi Youssef is zanger van de band Kensington. Gisteren brachten ze hun nieuwe album Rivals uit. „Eigenlijk vieren we veel te weinig.”

Om 5.00 uur opstaan went niet. Zijn ochtenden zijn als middagen gaan voelen, zegt Eloi Youssef aan de telefoon. Maar in dit geval maakt het niet uit. Een week lang mocht Kensington in de ochtendshow van 3FM nummers van hun nieuwe album Rivals spelen. Donderdag was „terrordag”. Na het radio-optreden met de pers praten. ’s Avonds werd het album gepresenteerd in Utrecht.

Met de buzz rondom je band moet je voorzichtig omgaan, vindt Youssef. Dat moet je niet weggooien omdat je een tijdje op vakantie wilt, of omdat je jezelf iets meer vrijheid gunt. Dus de filosofie van Kensington werd: we doen echt alles wat op ons pad komt. De band stond vorig jaar op zestig festivals, soms deden ze er drie op een dag.

Een kwestie van goed plannen en geen rust nemen, zegt Youssef. Het record braken ze trouwens op Bevrijdingsdag. Toen stonden ze op het podium van bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Haarlem, Roermond, Utrecht en Den Bosch. „Tussendoor viel ik overal in slaap. Maar zodra je aan het optreden begint krijg je zo veel energie van de mensen die voor je staan.”

„Ik vind wel dat we veel te weinig vieren”, zegt Youssef. Toen Kensington vorige maand een gouden plaat kreeg voor het album Streets wilde de band de stad in om te feesten. „Een uur voordat we hadden afgesproken belden we elkaar op. Het wordt ’m niet, zeiden we. We waren echt helemaal kapot.”

Negen jaar geleden werd de band opgericht. Sindsdien zijn Eloi Youssef (zang, gitaar), Casper Starreveld (gitaar, zang), Jan Haker (bas) en Niles Vandenberg (drummer) samen Kensington. „We wilden in het begin al heel veel. Toen wilden we ook naar Lowlands en Pinkpop (vorig jaar stond de band op Pinkpop, dit jaar op Lowlands), maar dat kon gewoon nog niet.” Het is juist beter dat ze er dit jaar stonden, zegt hij. „Dat soort grote dingen gebeuren als je er helemaal klaar voor bent.”

Door het harde werken is Kensington misschien wel de meest populaire band van Nederland. De clubtournee voor november was uitverkocht in april. Binnen anderhalve maand was er geen kaartje meer te krijgen. De volgende stap is de Heineken Music Hall in februari. Plek voor 5.500 man, de zaal die weinig Nederlandse bands vanaf het podium zien. „Dat was best wel een groot ding. Maar carrièretechnisch gezien was het de plek waar we heen moesten. Alle middelgrote zalen hadden we uitverkocht.” Het duurt nog even voor het concert is, maar: „Er was al gelijk een run op kaarten.”

    • Romy van der Poel