Grootste deel rampplek MH17 nog niet door Nederlanders onderzocht

Foto ANP/Jerry Lampen

De forensisch experts op de rampplek van vlucht MH17 hebben in totaal twintig uren aan onderzoek kunnen verrichten. Daarbij is 3,5 van 60 vierkante kilometer onderzocht. De berging van stoffelijke resten van de slachtoffers door lokale inwoners is daarnaast zorgvuldiger gebeurd dan voorheen werd aangenomen.

Dat meldt de politie, naar aanleiding van berichtgeving bij RTL Nieuws. Een door RTL uitgevoerde satellietanalyse laat zien dat een klein deel van het gebied is onderzocht door de Nederlandse experts.

Sommige plekken waren te veilig

De politie heeft daarom een factsheet gepubliceerd met een aantal bevindingen van het repatriëringsteam. Daarnaast is ook een kaart vrijgegeven van het onderzochte gebied.

Het complete rampgebied bestrijkt 60 vierkante kilometer, maar niet ieder deel is onderzocht in de zes dagen dat het team in de omgeving was. Een aantal plekken waren te onveilig, of experts kregen geen toegang. In sommige gevallen was de rampplek platgebrand.

Op basis van de informatie die het team heeft verzameld lijkt het niet aannemelijk dat er op de plekken waar niet is gezocht, nog stoffelijke resten liggen. Tegenover RTL Nieuws laat de plaatsvervangend korpschef Ruud Bik echter weten dat het niet uitgesloten is dat er wel stoffelijke resten liggen.

Berging door Oekraïners zorgvuldiger dan aangenomen

Het eerdere onderzoek - van voordat de Nederlanders arriveerden - is verricht door 800 Oekraïners; sommigen van hen waren vaker ingezet bij noodsituaties. De Nederlandse experts richtten zich dan ook op de plekken waar de lokale hulpdiensten nog niet waren geweest. Lokale inwoners hebben echter ook in die gebieden lichamen geborgen, iets wat volgens de experts ‘professioneler en zorgvuldiger’ ging dan voorheen werd aangenomen.

Een groep van tweehonderd experts keerde vandaag terug naar Nederland omdat de onderzoeksmissie moest worden afgebroken wegens de veiligheidssituatie in het gebied. Gisteren keerden al 140 experts terug. Een klein team blijft nog in Charkov en Kiev om bezittingen die de komende dagen worden teruggegeven, in ontvangst te nemen.