Granensalade

Een zomerse granen-, linzen- of rijstsalade kun je royaal van tevoren maken. De smaak van de dressing kan, anders dan bij een pastasalade, lekker in die granen trekken. De pastasalade heb ik eerlijk gezegd altijd als een vergissing beschouwd, hoe lekker die er soms ook uitziet, hij is bijna altijd teleurstellend. Ik ben blij dat

Een zomerse granen-, linzen- of rijstsalade kun je royaal van tevoren maken. De smaak van de dressing kan, anders dan bij een pastasalade, lekker in die granen trekken. De pastasalade heb ik eerlijk gezegd altijd als een vergissing beschouwd, hoe lekker die er soms ook uitziet, hij is bijna altijd teleurstellend. Ik ben blij dat hij voorbij is.

Granensalade met tahin en avocado

voor 4 personen

100 g rode rijst

50 g bulgur

200 g sperziebonen

½ komkommer, zonder zaadjes

1 avocado

75 g waterkers (of rucola,of gemengde kruiden zoals peterselie, bieslook, selderie of lavas)

scheutje olijfolie

rasp van 1 citroen

saus:

2 el tahin

1 el water

1 tl niet-zoete sojasaus

3 el citroensap

evt. teentje knoflook

drupje honing

Maak eerst de saus door alle ingrediënten met een staafmixer goed glad te draaien. Laat staan zodat de smaken zich kunne ontplooien.

Was en kook de rode rijst met een snufje zout in ong. 20 minuten gaar. Kook de laatste vijf minuten de sperziebonen mee. Giet af. Was de bulgur goed en doe hem in een kom. Giet er een liter kokend water op, en laat hem zo lang staan tot hij de gewenste zachtheid heeft bereikt, afhankelijk van de eigen smaak tussen half uur en een uur.

Meng de rijst met de bulgur en de sperziebonen, maal er wat zeezout over en roer er een eetlepel echt lekkere olijfolie door. Snijd de komkommer in stukjes, schil de avocado, snijd in stukjes en besprenkel die met wat citroensap en meng de groenten met de citroenrasp ook door de granen.

Giet tweederde van de saus over de salade en meng voorzichtig. Bestrooi het geheel met de blaadjes of kruiden en zet de rest van de saus in een kommetje erbij op tafel.

    • Marjoleine de Vos