Gegevens reizigers chipkaart niet veilig

Een reiziger checkt in op Utrecht CS met een ov-chipkaart. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De reisgegevens van mensen die een ov-chipkaart gebruiken en een account hebben op ov-chipkaart.nl zijn momenteel niet geheel veilig. Door een technisch probleem is het mogelijk dat reisgegevens, inclusief naam, adres, woonplaats en rekeningnummer soms zichtbaar zijn voor anderen en deels gewijzigd kunnen worden.

Op ov-chipkaart.nl kunnen reizigers hun transactiegegevens inzien en hun saldo verhogen. Meer dan twee miljoen kaartgebruikers hebben er een account. Het lek openbaarde zich onlangs toen een kaarthouder een nieuw account aanmaakte. Tot zijn verbazing kreeg deze persoon daarbij zicht op de reisgegevens van twee andere kaarthouders. Het ging om een anonieme kaartgebruiker en een man uit Arnhem. Van deze Arnhemmer waren ook zijn adresgegevens zichtbaar, plus e-mailadres en rekeningnummer. Bovendien konden deze gegevens nu worden gewijzigd.

Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, erkent het probleem. De kaarthouder kon volgens het bedrijf inderdaad het rekeningnummer en de adresgegevens van de andere kaarthouder inzien en wijzigen. Een woordvoerder:

In de transactiegegevens kan niets worden gewijzigd, dus de kaarthouder wiens gegevens zichtbaar waren, kon geen financieel nadeel ondervinden.”

Volgens haar kan het probleem zich vaker hebben voorgedaan, al zouden er niet meer klachten zijn binnengekomen. Trans Link voert momenteel tests met software uit die het probleem moeten oplossen. Als die goed verlopen, dan worden de systemen achter ov-chipkaart.nl aanstaande dinsdag aangepast.

De NS maakte gisteren bekend dat op station Woerden binnenkort voor het eerst de poortjes om in te checken met de ov-chipkaart de hele dag dicht gaan. Ook als je iemand alleen wil uitzwaaien, moet je inchecken. Als binnen een uur wordt uitgecheckt op hetzelfde station, is het gratis.