Facebookfoto’s blijven bewaard

Dit was tot 2012 het geval. Tot dat moment gebruikte Facebook een systeem waarbij foto’s „niet altijd gewist werden”, zo gaf Facebook toe in 2012. Blogger Jacqui Cheng van techblog Ars Technica hield jarenlang bij hoe lang het duurde voordat op sociale netwerken foto’s definitief worden verwijderd. Bij Twitter en Flickr duurde dat seconden, bij Facebook in sommige gevallen jaren.

Dat veranderde in februari 2012, toen Facebook een nieuw systeem voor dataopslag introduceerde. Foto’s worden nu na dertig dagen van de Facebookservers verwijderd. Als een gebruiker zijn profiel wist, blijft sommige informatie nog drie maanden op de servers aanwezig. Maar daarna is echt elk spoor van je profiel verdwenen, belooft Facebook. Alhoewel. Facebook biedt twee opties: een account deactiveren, of een profiel wissen. Deactiveer je een account, dan blijft alle informatie op de Facebookservers bewaard. En zelfs als je besluit je profiel te wissen, blijft alles wat een gebruiker ooit op een profiel van iemand anders plaatste wel bestaan. Dat verdwijnt pas als ook die gebruiker zijn profiel verwijdert.