Facebook werkte samen met NSA

Het onderscheppen van dataverkeer door NSA ging buiten Facebook om. Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek dat de NSA bovengemiddeld geïnteresseerd is Facebookdata. In zijn recente boek No Place to Hide onthulde journalist Glenn Greenwald dat de NSA wist in te breken in Facebookprofielen van verdachten, om aan recente foto’s te komen of berichten rond te sturen. Ook vermomde de NSA zich als Facebookserver om verkeer te onderscheppen.

Ook bleek dat Facebook, net als veel andere techbedrijven, de gegevens van duizenden accounts van gebruikers heeft afgestaan aan de Amerikaanse overheid na een geheime rechterlijke uitspraak.

Maar, het onderscheppen van dataverkeer ging buiten de site om. „Facebook heeft nooit meegewerkt aan het toegang verlenen van de Amerikaanse overheid tot onze servers”, zei Zuckerberg. Na de NSA-onthullingen sloeg de coöperatieve houding van Facebook om in verzet. Facebook verscherpte de beveiliging van zijn servers en veroordeelde de spionagepraktijken. Zuckerberg belde Obama persoonlijk om zijn ongenoegen te uiten.