Facebook verkoopt adverteerders data

Facebook verkoopt geen data aan adverteerders, het „biedt een publiek” , zegt woordvoerder Tina Kulow. En dat is iets anders.

Allereerst: wat weet Facebook van gebruikers? In principe alles wat ze op hun Facebook-pagina’s doen. Van de berichten die ze plaatsen tot het tijdstip waarop geplaatste foto’s of video’s zijn gemaakt. Facebook slaat ook locatiegegevens op van gebruikers van de Facebook-app. En alle informatie wordt gecombineerd in één grote database.

Samengevat: Facebook weet en slaat op wie je bent, wie je vrienden zijn, waar je van houdt, wat je koopt, waar je bent en wat je bezighoudt. Maar deze persoonsgegevens vervolgens verkopen, dat doet Facebook niet. Het houdt de gegevens in eigen beheer en kan op basis daarvan een adverteerder een gedetailleerd gekozen groep aanbieden – de groep die de advertentie op zijn Facebookpagina te zien krijgt. ‘Mannen rond de 40 in Noord-Nederland geïnteresseerd in auto’s’, bijvoorbeeld. De adverteerder weet niet precies welke personen zijn advertentie te zien krijgen en krijgt ook geen toegang tot mailadressen en telefoonnummers.