Facebook activeert je telefooncamera

Klopt. Vorige week werd een nieuwe versie van Facebook Messenger gelanceerd. De app moet het sturen van onderlinge berichten met vrienden makkelijker maken – en zo concurreren met bestaande apps als Whatsapp (ook eigendom van Facebook).

In de technische handleiding van de Android-versie van Messenger staat een aantal ingrijpende passages. Zo geeft de gebruiker na installeren de app toestemming om ‘telefoonnummers te bellen zonder jouw interventie. Dit kan leiden tot onverwachte kosten of telefoongesprekken’. Ook krijgt Facebook toestemming om ‘op elk moment zonder toestemming’ foto’s en video’s te maken met de smartphone-camera. En Facebook Messenger kan audio opnemen met de microfoon van de smartphone.

Facebook zegt dat deze voorwaarden nodig zijn om gebruikers in staat te stellen berichten op te nemen (microfoon) en foto’s te maken (camera) – om die vervolgens via de app aan vrienden te kunnen sturen. „We realiseren ons dat de voorwaarden wat vreemd kunnen overkomen”, zegt Kulow.