Een hek sluit altijd buiten

None

De wereld kent veel bewaakte grenzen, vaak verstevigd met muren of hekken. Sommige scheiden twee staten in oorlog, zoals Noord- en Zuid-Korea. Andere scheiden de rijken en de kansarmen, zoals de grenzen van de EU bij de exclave in Melilla en het Evros-hek tussen Turkije en Griekenland.

De bouw van grensmuren is sterk toegenomen sinds 11 september 2001. Veel landen hebben de dreiging van het terrorisme aangegrepen om al geplande grensprojecten versneld te realiseren.

Ook al lijken grenzen steeds minder belangrijk door globalisering, de bouw van grensmuren neemt alleen maar toe. Wie beter naar deze ‘muren van de wereld’ kijkt, ziet unieke patronen. Patronen ontworpen om de krachten van migratie te weerstaan.

Ontwerper Ruben Pater legde de unieke, metalen signatuur van de hekken vast. En vertelt daarbij het verhaal achter elke grens.

Beeld en tekst

    • Ruben Pater