Eén glimlach

None

Er zijn meer dan veertig film- en televisiebewerkingen van Jane Eyre, maar de perfecte Jane Eyre-adaptatie bestaat eigenlijk alleen in het hoofd van de lezer van het klassieke boek van Charlotte Brontë uit 1847. Iedereen die het las, heeft een idee hoe heldin Jane en held Rochester eruitzien en zich gedragen. Hoewel ook hier interpretaties een rol spelen: is Jane bijvoorbeeld een protofeministe? In hoeverre is Rochester een echte Byronic Hero? De meest recente filmversie werd geregisseerd door opkomend talent Cary Fukunaga, die momenteel furore maakt met de tv-serie True Detective. Het is een in alle opzichten krachtige bewerking van Brontës boek: atmosferisch, met fraaie muziek van Dario Marianelli en een sterke titelrol van Mia Wasikowska die slechts één keer glimlacht in de film.