Everything or Nothing: The Untold Story of 007

None

(Stevan Riley, 2012). Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van superspion James Bond draaide deze documentaire in 2012 kort in de bioscoop, gelijktijdig met de uitbreng van Skyfall, de sterke derde Bondfilm met Daniel Craig. Het is een leuk overzicht, doorspekt met de gebruikelijke ‘talking heads’ en natuurlijk veel filmclips. Dat Bond al 50 jaar meegaat komt voornamelijk door zijn aanpassingsvermogen: de Britse geheim agent fungeert als barometer van veranderende tijden en de 23 films reflecteren de tijdgeest, van Koude Oorlog tot en met 9/11. De laatste jaren leeft hij in een onzekere wereld en is hij kwetsbaar. Een gebroken man die treurt om de dood van zijn geliefde, zoals in Quantum of Solace (2008). De eendimensionale held heeft diepte gekregen. Met vijftig is James Bond eindelijk volwassen.

Canvas, 21.45-23.20u.

André Waardenburg