...de beurs zoekt een nieuwe filiaalhouder

De Amsterdamse vestiging van beursbedrijf Euronext zit zonder directeur. Voormalig directeur Cees Vermaas stapte vorig weekend plotseling per direct op. Euronext wilde zelf geen reden geven voor zijn vertrek – waarop het grote speculeren begon. Vermaas voelde zich naar verluidt steeds meer een pion die moest doen wat hem door de bazige hoofdvestiging in Parijs gezegd werd. Hij zou de concurrentie aan willen gaan met andere Nederlandse beurzen als TOM en NPEX, maar zou daar niet de ruimte voor krijgen. Volgens Euronext zelf valt dat natuurlijk allemaal reuze mee. „Er is geen spanning tussen de Nederlanders en de Fransen”, zei topman Dominique Cerutti van Euronext donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. Maar ondertussen zit Beursplein 5, waar Euronext Amsterdam gevestigd is, mooi zonder leider. En vind na dit vertrek maar eens een nieuwe competente directeur die zin heeft om Franse bevelen uit te voeren. De opgestapte Vermaas heeft naar verluidt een nieuwe baan bij een ander beursbedrijf gevonden, de Amerikaanse Chicago Mercantile Exchange. Vermaas zou directeur worden van de nieuw op te zetten Europese tak. Zo blijft hij alsnog een lokale filiaalhouder – maar dan met orders uit Amerika.