Borstvoeding mag in museum na rel

Je kind de borst geven mag nu in museum het Mauritshuis, na zware internationale kritiek op sociale media deze week.

Het bericht staat sinds donderdag wat plompverloren op de Facebookpagina van het Mauritshuis, op een plek waar het Haagse museum normaal gesproken het liefst over 17de-eeuwse schilders schrijft of een nieuw Familie-Doe-Pakket aankondigt: „Hartelijk dank voor de vele betrokken reacties die het Mauritshuis heeft ontvangen over borstvoeding in het museum en de Brasserie. Naar aanleiding daarvan hebben wij gereflecteerd en zijn tot de conclusie gekomen dat borstvoeding geven overal mogelijk moet zijn in het Mauritshuis.” Dit was het antwoord van het eind juni feestelijk heropende museum op een sociale mediarel waar het afgelopen week plots in belandde over zijn borstvoedingsbeleid. Althans, het gebrek eraan. Woensdag werd een vrouw die in de nieuwe brasserie haar kind de borst gaf aangesproken door een medewerker. Of zij niet in de speciale ruimte in het museum haar kind de borst zou willen geven? Voor haar eigen privacy maar ook om rekening te houden met andere bezoekers. Toen zij dat niet wilde, werd haar gevraagd het café te verlaten. De vrouw postte haar belevenis op de Facebookpagina van het Mauritshuis. In het Engels.

Een golf reacties uit de hele wereld kwam los op Facebook en Twitter. Schande werd er gesproken. Onbegrip uitgesproken: „Ik heb echt enige uitleg nodig wat zo walgelijk is, de halfnaakte borst die zo aanbeden wordt in de schilderijen van de oude meesters, of een kleine baby die drinkt?” vroeg iemand zich af. Mensen dreigden met een boycot, sommigen wilden een breast-in. Posters van de internationale borstvoedingsweek, toevallig deze week, werden op de pagina geplaatst.

„Donderdagochtend om 9 uur zijn we bij elkaar gekomen”, vertelt Koen Brakenhoff, hoofd marketing van het Mauritshuis. „We hebben snel vastgesteld dat we geen duidelijk beleid hadden. We hebben wel een speciaal ingerichte ruimte, met zachte kussens en een verschoonkussen. Echt niet het toilet, zoals gesuggereerd werd”, zegt hij. Alle medewerkers zijn nu geïnstrueerd: „Van vrouwen hebben we goed begrepen hoe vervelend het voor ze is als ze worden aangesproken, zeker als ze de baby al hebben aangelegd.”

Overheidsbeleid is er in Nederland niet, anders dan bijvoorbeeld in Amerikaanse staten waar het verplicht is om borstvoeding in openbare gelegenheden toe te staan. Wel wil de overheid sociale acceptatie van borstvoeding op publieke locaties bevorderen. Brakenhof: „Daarmee lopen we in Nederland toch achter, merkte ik nu.”

Janaina Galvano, de vrouw die uit de brasserie was verwijderd, bedankt net als veel anderen het Mauritshuis. „Dit is de beste afloop die ik had kunnen bedenken. Het toont dat jullie luisteren naar jullie publiek en ervoor zorgen (in het bijzonder moeders en baby’s).” Maar niet iedereen op Facebook is positief. Een man: „De enige borsten die ik in een museum wil zien, zijn die op doek.” Of, een vrouw: „Bedankt voor het veranderen van uw belachelijke beleid, maar ik zal het museum niet bezoeken of aanbevelen totdat het management is vervangen.”