Blote borsten zijn goed, niet alleen op doek

Het Mauritshuis was net zo preuts als Facebook: borstvoeding geven mocht er niet. Tot er een rel ontstond

Premier Rutte loopt langs blote borsten in het Mauritshuis. Foto ANP
Premier Rutte loopt langs blote borsten in het Mauritshuis. Foto ANP

Het bericht staat sinds donderdag wat plompverloren op de Facebookpagina van het Mauritshuis, op een plek waar het museum normaal gesproken liever over 17de-eeuwse schilders vertelt: ‘Hartelijk dank voor de vele betrokken reacties die het Mauritshuis heeft ontvangen over borstvoeding in het museum en de brasserie. Naar aanleiding daarvan hebben wij gereflecteerd en zijn tot de conclusie gekomen dat borstvoeding geven overal mogelijk moet zijn in het Mauritshuis.’

Dit was het einde van een sociale mediarel over het borstvoedingsbeleid, waar het in juni feestelijk heropende museum deze week plots in was beland. Wat is er gebeurd?

Op woensdag werd een vrouw die in de nieuwe brasserie van het museum haar kind de borst gaf, aangesproken door een medewerker. Of zij niet in de speciale ruimte daarvoor in het museum haar kind de borst zou willen geven. Voor haar eigen privacy, maar ook om rekening te houden met andere bezoekers. Toen zij dat niet wilde, werd haar gevraagd het café te verlaten, terwijl ze al eten had besteld. De vrouw postte haar ervaring op de Facebookpagina van het Mauritshuis. In het Engels.

Een golf van reacties uit de hele wereld kwam los op Facebook en Twitter. Schande werd er gesproken. Onbegrip: „Ik heb echt enige uitleg nodig wat zo walgelijk is, de halfnaakte borst die zo aanbeden wordt in de schilderijen van de oude meesters, of een kleine baby die drinkt?” vroeg een bezoeker zich af. Mensen dreigden het museum te boycotten en niet meer aan te bevelen. Er werden oproepen tot een ‘breast-in’ gedaan. Het was nota bene aan het eind van de internationale borstvoedingsweek, waarvan posters op de Facebookpagina van het museum werden geplaatst.

„Donderdagochtend om 9 uur zijn we bij elkaar gekomen”, vertelt Koen Brakenhoff, hoofd marketing van het Mauritshuis. „We hebben snel vastgesteld dat we geen duidelijk beleid hadden. We hebben wel een speciaal ingerichte ruimte, met zachte kussens en een verschoonkussen. Echt niet het toilet, zoals gesuggereerd werd in sociale media”, zegt hij.

Bij andere musea had het Mauritshuis gecheckt wat hun beleid is. Bij het Van Goghmuseum mag het alleen in de speciaal ingerichte ruimtes, in het Rijksmuseum en het Stedelijk mag het overal in het museum. In het Mauritshuis nu dus ook. Medewerkers zijn geïnstrueerd. Brakenhoff: „Van vrouwen hebben we goed begrepen hoe vervelend het voor ze is als ze worden aangesproken, zeker als ze de baby al hebben aangelegd.”

De vrouw die uit het restaurant werd verwijderd, Janaina Galvano, reageerde na het besluit door het Mauritshuis op Facebook te bedanken. „Dit is de beste afloop die ik had kunnen bedenken. Het toont dat jullie luisteren naar jullie publiek en ervoor zorg dragen (in het bijzonder moeders en baby’s)”, schreef zij.

Die reclame had het museum dan ook weer te danken aan sociale media. Hoewel? Niet iedereen is positief. „De enige borsten die ik in een museum wil zien, zijn die op doek”, reageerde een man. Maar ook: „Bedankt voor het veranderen van uw belachelijke beleid, maar ik zal het museum niet bezoeken of aanbevelen totdat het management is vervangen.” Gepost door een vrouw.

    • Daan van Lent