Beschietingen Israël en Hamas ‘s nachts voortgezet

Rookwolken boven Gaza na een luchtaanval van Israël afgelopen nacht. Foto AFP / Said Khatib

De beschietingen tussen Israël en Hamas zijn afgelopen nacht doorgegaan, meldt persbureau AP. Het Israëlische leger stelt meer dan twintig doelen te hebben getroffen terwijl militanten vanuit de Gazastrook raketten richting Israël bleven afvuren.

Een driedaags bestand liep gisteren af zonder dat de partijen dichter bij elkaar waren gekomen. Na raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij twee mensen gewond raakten, hervatte Israël de aanvallen op Gaza. Daarbij kwamen gisteren al zeker vijf Palestijnen om het leven, onder wie drie kinderen.

De nieuwe gevechten zijn een klap voor de door Egypte ondernomen poging om de partijen tot een langer staakt-het-vuren te brengen. De onderhandelingen spitsen zich toe op de opheffing van de wurgende blokkade van de Gazastrook, schreef NRC-verslaggever Toon Beemsterboer gisteren, die de economie vrijwel tot stilstand heeft gebracht. Israël wil de blokkade alleen opheffen in ruil voor de volledige ontwapening van Hamas.

Hamas gaf aan het einde van het bestand aan verder te willen praten, maar Israël weigert te onderhandelen zolang het onder vuur ligt. Beemsterboer schrijft in de krant van vandaag dat in Gaza bij sommigen de teleurstelling overheerst over de hervatting van de gevechten, maar dat bij anderen de woede op Israël toch weer de overhand heeft.

Sinds het begin van het offensief, dat een maand geleden begon, zijn zeker negentienhonderd Palestijnen om het leven gekomen en bijna tienduizend gewond geraakt. Aan Israëlische zijde sneuvelden afgelopen maand 67 personen, onder wie drie burgers.

Tienduizenden mensen keerden gisteren terug naar de schuilplaatsen van de Verenigde Naties, scrhijft Beemsterboer vandaag. Toch was het centrum van Gaza-Stad nog redelijk druk gisteren. Daar voelen mensen zich wel veilig, schrijft hij.

    • Niels Posthumus