Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ING wil de Duitse euro ook in Nederland kunnen gebruiken

Is een euro overal dezelfde euro? Niet voor ING. Een Duitse euro is voor de bank niet hetzelfde als een Nederlandse euro. En een Franse euro is anders dan een Italiaanse.

ING-topman Ralph Hamers beklaagde zich deze week in de Financial Times over de regelgeving die per land in Europa verschilt. Daardoor is er volgens Hamers „niet een euro, maar zijn er vele.”

Het probleem is volgens Hamers dat ING het spaargeld dat het in Duitsland ophaalt, niet mag gebruiken om bijvoorbeeld in Nederland leningen te verstrekken. De Duitse toezichthouder verbiedt ING om een bedrag van tussen de 20 en 25 miljard euro aan Duitse euro’s te gebruiken om elders in Europa leningen te kunnen verstrekken.

Ook de toezichthouders in andere landen verplichten banken vaak om kapitaal aan te houden voor de lokale activiteiten. Daardoor kunnen banken tekorten in andere landen waar ze actief zijn niet aanvullen met dit spaargeld en moeten ze geld lenen op de kapitaalmarkt.

ING-topman Hamers hoopt dat dit probleem verholpen zal worden na de invoering van de Europese bankenunie, waarna de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op de Europese banken in plaats van de nationale toezichthouders. Volgens Hamers kunnen financiële instellingen efficiënter opereren als deze restrictie door de Europese bankenunie verdwijnt.

In Nederland heeft ING een tekort aan opgehaald geld ten opzichte van verstrekte leningen. Eind 2013 had ING in Nederland 204 miljard euro uitgeleend, waar 157 miljard euro aan deposito’s tegenover stond. Dat ‘tekort’ zou ING graag aanvullen door bijvoorbeeld euro’s die het in Duitsland heeft opgehaald. Maar ook in België heeft ING een overschot, dat bedraagt rond de 15 miljard euro.

ING maakte afgelopen week een kwartaalwinst van ruim 1 miljard euro bekend. De bank profiteerde onder meer van een hogere marge op leningen die het verstrekte aan klanten.