Politieke ruzie bijgelegd

Abdullah Abdullah (links), John Kerry en Ashraf Ghani.
Abdullah Abdullah (links), John Kerry en Ashraf Ghani. Foto AP

NEW DELHI. De twee Afghaanse presidentskandidaten die sinds de laatste ronde van de verkiezingen op 14 juni elkaar betichten van fraude, hebben vrijdag een samenwerkingsverdrag ondertekend. „We zullen een regering van nationale eenheid vormen. Wat ons verbindt, is veel groter dan wat ons verdeelde tijdens de campagne”, zei Ashraf Ghani, die voornamelijk wordt gesteund door de Afghaanse Pashtun, die 42 procent van de bevolking uitmaken. Zijn rivaal Abdullah Abdullah, die met name steun kreeg van Tadzjieken (33 procent van de bevolking), voegde toe: „We zullen volledig met elkaar samenwerken.” Met het akkoord, dat tot stand kwam nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry opnieuw naar Kabul was gereisd, is het gevaar dat etnische spanningen in Afghanistan oplaaien, enigszins afgenomen. Wie van de twee kandidaten president wordt, is nog onduidelijk: er is een onderzoek gaande naar miljoenen mogelijk frauduleuze stemmen. De verliezer van de presidentsverkiezingen mag de premier leveren. (NRC)