Zomereditie NRC Boeken #6: John ‘Stoner’ Williams, Bob Mankoff & Bill Bryson

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: John ‘Stoner’ Williams, Peter Handke, Bob Mankoff en Bill Bryson. Het vleesgeworden innerlijke conflict ‘Zijn succes is een dikke vinger naar die kleinzielige club van Denver University’ Een kleine man met een oorlogstrauma, een dandy met

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: John ‘Stoner’ Williams, Peter Handke, Bob Mankoff en Bill Bryson.

Het vleesgeworden innerlijke conflict ‘Zijn succes is een dikke vinger naar die kleinzielige club van Denver University’

Een kleine man met een oorlogstrauma, een dandy met een zwak voor de gewone man, een tuinier en een womanizer. In Amerika vertellen zijn vrienden en vierde echtgenote over de hier zo succesvolle schrijver John Wiliams die daar vergeten is.
Door Auke Hulst. Lees meer.

De Boeken van 1989: Benen gestrekt, in de hoop dat iemand erover struikelt

Al voordat ik op 12 juli 1989 in het boek begon had mijn vader verteld dat Peter Handkes ‘De angst van de doelman voor de strafschop’ niet over voetbal ging. Het kostte me dan ook ruim een week om tot de slotpassage te komen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Geen littekens, geef ons bloed

Kan een historische roman achterhaald zijn? En ligt dat dan aan het onderwerp of aan de uitwerking? Het zijn vragen die Augustus, de vierde roman van John Williams, oproept.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Interview Bob Mankoff: ‘Onze zwaktes, onze hypocrisie, die zijn pas interessant’

Hij is de humorpaus van Amerika, tekent zelf en beoordeelt andere cartoonisten voor de elitaire The New Yorker. ‘Komisch zijn, is wakker zijn. Veel mensen slaapwandelen door het leven.’
Door Guus Valk. Lees meer.

En maar kiften over die neutraliteit

Moeizaam en in onophoudelijk onderling gekrakeel kreeg de Nederlandse neutraliteit vorm tijdens de Eerste Wereldoorlog. Drie historici schreven er een fraai boek over met een originele aanpak.
Door Robin te Slaa. Lees meer.

Honkbal, tamtam en nazi’s

De honkballer was een seksmaniak, de industrieel een antisemiet en de president piste in de open haard. ‘Het was me het zomertje wel’, concludeert Bill Bryson.
Door Bernhard Hulsman. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis