Regering verbiedt anoniem internet

Russen kunnen niet meer zonder paspoort of ander identiteitsbewijs internetten. Wie in een café, winkel of metrowagon via een openbare wifi-verbinding toegang tot internet zoekt, moet zich eerst met naam, toenaam, woonplaats en paspoortnummers identificeren. Premier Dmitri Medvedev heeft dit in een verordening vastgelegd. De Doema gaat die in een wet verankeren. „Er is immers een informatie-oorlog gaande”, aldus een parlementslid.

Verordening en wet zijn snel te formaliseren. Maar of het ook lukt de nieuwe richtlijnen uit te voeren, is de vraag. Volgens een directeur van de internetdienstverlener Rambler Ru zijn de eisen „onuitvoerbaar”. De stad Moskou is vergeven van gratis hotspots. In cafés als Koffie Haus kan iedereen wifi gebruiken. Ook in winkels, zoals boekhandel Globus Biblio naast het hoofdkwartier van geheime dienst FSB, of het (pret)park Gorki kan dat. Zelfs in de cirkellijn van de metro, een der drukste routes in de stad, is er wifi. Een paspoort uit de binnenzak halen, is daar tijdens de spits niet zo eenvoudig.

De fotograaf Oleg Klimov, die met collega’s op een zeiljacht de Wolga afvaart om het platteland te fotograferen, grapte vanmorgen op zijn logboek op Facebook. „Van matrozen paspoort geëist op grond nieuwe wet. Veroorzaakte een opstand. En bij jullie?”