Ebola vormt nu ‘internationaal gezondheidsrisico’

None
Foto AP

Omgeven door heel strenge beveiligingsmaatregelen werd gisteren de door ebola besmette Spaanse priester Miguel Pajares naar een ziekenhuis in Madrid gebracht. De geestelijke was overgevlogen vanuit Liberia, waar hij besmet was geraakt. Zijn toestand is stabiel. De ebola-epidemie in West-Afrika is volgens deskundigen van wereldgezondheidsorganisatie WHO zo bedreigend, dat ze internationaal een risico vormt. Er is een „gecoördineerde internationale aanpak” nodig, aldus een WHO-verklaring die vanochtend in Genève werd uitgegeven. De epidemie treft tot dusver vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone. Met nu al bijna duizend doden is het de grootste en langstdurende ooit. Een vliegverbod of het stilleggen van handel zijn volgens de WHO overigens niet nodig. Dat ook behandeld personeel besmet is geraakt, wijst volgens de WHO op het niet goed naleven van veiligheidsprotocollen.