Weduwe vermoorde kroegbaas: Teeven pleegde meineed

Foto ANP/Bart Maat

De weduwe van de in 2006 in Amsterdam vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl heeft aangifte gedaan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wegens meineed. Teeven zou onder ede aantoonbaar hebben gelogen, zo meldt Vrij Nederland.

De vrouw heeft daarnaast de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd en eist een schadevergoeding. De staat zou haar man niet voldoende zou hebben beschermd, terwijl de staat wist dat Van der Bijl ernstig werd bedreigd.

‘Teeven heeft aantoonbaar gelogen’

In deze zaak is Teeven in april gehoord, zo schrijft Vrij Nederland. De weduwe en haar advocaat, Jop Fellinger, stellen dat Teeven in dit verhoor aantoonbaar heeft gelogen. Zo zou Teeven zich nu niets meer herinneren van een briefje met daarop de namen van de vermeende bedreigers dat hij als officier van justitie onder ogen heeft gekregen.

Kroegbaas Thomas van der Bijl zou vlak voor zijn liquidatie gaan optreden als anonieme bedreigde getuige. Hij had afspraken gemaakt met Teeven. Teeven zorgde ervoor dat Van der Bijl in 2006 als enige van een aantal verdachten werd vrijgelaten na de vondst van 30.000 kilo hasj. Kort daarop werd Van der Bijl in zijn café doodgeschoten.

Teeven zou hebben geweten dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet, aldus de weduwe. Teeven bevestigde tijdens het liquidatieproces in Amsterdam dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman.

Ze zou hem ook hebben verteld dat Houtman en Van der Bijl op een lijst van te liquideren personen stonden. Die lijst hadden criminelen tijdens een bijeenkomst in de Baja Beach Club in Rotterdam besproken. Dat zou betekenen dat Teeven voordat hij de vrijlating van Van der Bijl regelde, wist dat die gevaar liep.

    • Annemarie Coevert