Waterpop, Maritiem Museum, Napoleon Dynamite

Still uit een reportage over de Imago Camera, de enige 'walk-in camera' ter wereld. Dit weekend is de Duitse uitvinding in Rotterdam te zien en uit te proberen.
Still uit een reportage over de Imago Camera, de enige 'walk-in camera' ter wereld. Dit weekend is de Duitse uitvinding in Rotterdam te zien en uit te proberen. Screenshot Youtube.com

Waar loop je tegenwoordig een camera binnen voor een reuzenselfie? Dat kan dit weekend in Rotterdam. En waar vind je nog een frisse mix tussen jong Nederlands talent en Amerikaanse grungehelden? Op het Waterpopfestival, ook dit weekend.

FESTIVAL // Waterpop

zaterdag 9 augustus, Wateringen, gratis toegankelijk

Deze zaterdag vindt de 37e editie van het Wateringse festival Waterpop plaats. In het Hofpark staan onder meer de Nederlandse hiphopgroep Great Minds, de Amerikaanse grunge-bekenden van The Posies (die treden trouwens een dag later in het Haarlemse Patronaat op) en de Haagse band Hallo Venray op het programma. Ander jong Nederlands talent dat speelt: Bells of Youth (indierock), Wooden Saints (folkpop), Apneu (garagerock) en Hunting The Robot (afro-indiepop).

SPEUREN // In het Maritiem Museum

t/m 31 augustus, Maritiem Museum, Rotterdam

Detectives tussen de vier en tien jaar worden deze zomer opgeroepen voor de tentoonstelling van Professor Plons in het Rotterdamse Maritiem Museum. Daar zijn namelijk smokkelaars aan de gang geweest in de haven, en de prof kan wel wat opsporingshulp gebruiken. Je kunt je verkleden als onderzoeker en op pad gaan met vergrootglas, blacklightzaklamp en spiegeltje op zoek naar sporen van smokkelwaar en naar geheime codes. Elke woensdag is er voorleesmiddag met spannende avonturen van Professor Plons, elke vrijdag is het knutselmiddag. Maar er is meer aan de hand in het museum:

“Onderzoek bovendien een diefstal aan boord van de schepen in de museumhaven én ontdek met hulp van historische mysteryguests, zoals Michiel de Ruyter, de waarheid over een geheimzinnige zeeman.”

REUZENSELFIES MAKEN // Imago Camera

vanaf zondag 10 augustus t/m 31 augustus, Wilhelminapier, Rotterdam

De ‘IMAGO Photour Camera’ is de enige walk-in camera ter wereld en kun je dit weekend zien in Rotterdam. In het gebouw van De Rotterdam op de Wilhelminapier staat de tevens grootste camera, hij is namelijk 3 meter hoog en 8 meter lang. En dan maakt ‘ie nog foto’s ook, maar wel speciale: levensgrote portretten van 200 bij 60 centimeter. Bezoekers kunnen de camera binnenlopen, waarna ze binnen een half uur het ‘ultieme zelfportret’ op speciaal fotopapier mee naar huis kunnen nemen. Deze ‘reuzenselfies’ kosten 290 euro.

De camera die tentoongesteld wordt is een mobiele versie van de originele camera die de Berlijnse fotograaf Werner Kraus in 1970 ontwierp. Autofabrikant Daimler-Benz droeg Kraus op een foto te maken van het vuur in de ‘Wankel’-motor. Daar moest Kraus een speciale lens voor levensgrote foto’s voor ontwerpen, één die een-op-een beelden kon maken. Hij schakelde de hulp van visueel kunstenaar Erhard Hößle in om de Imago Camera te bouwen. In 2006 ontdekte zijn dochter Susanna Kraus de camera en transformeerde deze in een uniek project waarin wetenschap, kunst, ambacht en zelfbewustzijn samenkwamen.

Na de tentoonstelling in Rotterdam is de camera te zien op andere tentoonstellingen en beurzen.

KIJKEN // Napoleon Dynamite

zaterdag 9 augustus, 14.35-16.30u, RTL4

Er gaat niets boven een prettige zaterdagmiddagfilm. Voor de klassiekers, westerns en andersoortige zwart-wit gevallen kun je meestal bij de BBC terecht, maar schakel zaterdagmiddag vooral over naar RTL4. Daar wordt namelijk de alternatieve variant op het highschooldrama vertoond: Napoleon Dynamite (2004). Daarover schreef NRC Handelsblad een aantal jaar geleden:

“Voor 500.000 dollar gemaakte, onafhankelijke debuutfilm van Jared Hess is een autobiografische variatie op de highschoolfilm. Hoofdrolspeler Napoleon Dynamite is een vreemde snuiter, zijn familie is al even maf. Charmant, maar ook iets te gewild afwijkend.”

Memorabel zijn bijvoorbeeld zijn legendarische dansje, zijn Vote for Pedro T-shirt en zijn tegendraadse antwoorden op vragen als:

“What are you going to do today, Napoleon?’
Napoleon: “Whatever I feel like I wanna do! Gosh!

TENTOONSTELLING // Nieuwsgierigheid

t/m 14 september, Appel Arts Centre, Amsterdam

Schrijver Brian Dillon stelde voor het Amsterdamse Appel Arts Centre de tentoonstelling Curiosity samen. Geheel volgens de vertaling staat deze in het teken van de ‘nieuwsgierigheid’, valt te lezen op de site:

“Nieuwsgierigheid als de ‘motor’ die ons ertoe aanzet om kennis te verwerven maar ook als een ooit zondig verlangen naar vreemde en nieuwe zaken.”

Dillons vertrekpunt voor de tentoonstelling is de “rijke traditie van de Europese zeventiende-eeuwse Wunderkammer, waarin nieuwsgierigheid vorm kreeg in ruimtes gevuld met kunst en rariteiten”, aldus het Arts Centre. Het wonderlijke en het afwijkende spelen nog steeds een rol in de hedendaagse kunst, en laat dat zien aan de hand van:

“Foto’s van Nina Katchadourian, gemaakt op vliegtuigvluchten met materiaal dat ze op het toilet aantrof, van wc-papier tot de in-flight magazines. Onder hypnose raakte kunstenaar Matt Mullican gefascineerd door, onder meer, zijn eigen schoen en Tacita Dean filmde de kunstenaar Claes Oldenburg terwijl hij in zijn studio voorwerpen op zijn boekenplanken schoonmaakt. Katie Paterson nodigt de bezoeker uit om aandachtig identieke beelden van duisternis uit observatoria van over de hele wereld te bestuderen, terwijl films en foto’s van Gerard Byrne zijn tienjarige zoektocht naar het mysterieuze monster van Loch Ness vastleggen.”

Deze zondag is er een lezing van dr. Anton van der Lem, conservator Oude Drukken en Bibliofiele Uitgaven van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Tussen 16-17u vertelt Van der Lem over topstukken uit de collectie van de universiteitsbibliotheek naar aanleiding van de tentoonstelling Curiosity.

    • Judith Laanen