Wat mag je niet missen van het randprogramma van Lowlands?

Still uit de film '20,000 Days On Earth' met muzikant Nick Cave, die deze Lowlandseditie in een speciale voorpremière te zien is.
Still uit de film '20,000 Days On Earth' met muzikant Nick Cave, die deze Lowlandseditie in een speciale voorpremière te zien is. Screenshot Youtube.com

Volgend weekend (15, 16 en 17 augustus) reizen muziekliefhebbers weer af naar Biddinghuizen voor het Lowlandsfestival. Voordat we alle muziektips over je heen gieten: er is nog veel meer te doen. Wat dacht je van comedy, kunst, theater en film? Lees hier wat het randprogramma allemaal te bieden heeft.

Lowlands in zicht, ahoy

Biddinghuizen ligt aan het water (het Veluwemeer, om precies te zijn, kijk maar) en op het festivalterrein zelf is een groot meer, dus niet zo gek dat er een wateractiviteit op het randprogramma staat. Zaterdagochtend 16 augustus om half elf stipt worden alle waterratten verwacht bij de festivalentree voor het theaterspektakel Lowlands High Sea. Bij de ingang word je opgehaald door kapitein Jos Zandvliet (ex-Dogtroep), die je “geflankeerd door zwoele zeemeerminnen en met de ACCU-fanfare aan dek” meeneemt op een “wrakhouten schip” richting de Bravo-tent:

“In de meezingoptocht trotseren we samen met blazers en drummers uit de Amsterdamse muziekscene de metershoge woeste golven die ons opslokken en af doen zinken naar de virtuele zeebodem waar de muzikale parels zich bevinden. De mooiste nemen we mee naar de Bravo waar een ongekend schitterend hoogtepunt zal plaatsvinden tijdens één groot meezing- en dansspektakel.”

Kunst op Lowlands

Lowlands is een multi-disciplinair festival, dus is er ook ruimte voor kunst. Zo kun je je laten betoveren door de lichtinstallatie ‘Large Pendulum Wave’ van Ivo Schoofs of de triomfboog voor de kunst van Yasser Ballemans.

Zomergasten op Lowlands, maar dan anders

Eigenlijk is Under The Influence een soort Zomergasten, maar dan specifiek voor Lowlandsgangers. Journalist Leon Verdonschot ondervraagt namelijk elke dag een uur lang in de Echo-tent een Lowlandsartiest over zijn of haar interesses, aan de hand van fragmenten die de gasten zelf mogen uitkiezen:

“Boeken, films, tv, muziek: je collectie is de etalage van je ziel. En dat niet alleen, want alles wat je hoort en ziet, ben je zelf. Under The Influence geeft je een uniek kijkje in de belevingswereld van Lowlandsartiesten, die aan de hand van zelfgekozen fragmenten vertellen wat ze inspireert, ontroert en op de grond laat rollen van het lachen.”

Het is nog niet bekend welke Lowlandsartiesten er bij Verdonschot aanschuiven.

Theater & dans

Er wordt wel eens gezegd dat sommigen niet naar Lowlands gaan voor de muziek. Want de kunsten zegevieren in Biddinghuizen. Doe je oordoppen eens uit (of houd je in als het nodig is) en ga bijvoorbeeld kijken naar theatergezelschap Dood Paard, dat “met lede ogen aan ziet hoe sprookjes in onze hypertechnologische tijd hopeloos tekortschieten en dat voor sprookjesfiguren geldt”, aldus Lowlands. Oude kerstverhalen worden omgebouwd tot ’2014-proof sprookjes’:

Of dansgezelschap Het Nationale Ballet, dat tijdens het festival een korte impressie geeft van hun repertoire met ‘Forces of Movement’:

Humor om voor te lachen

Van Jan Jaap van der Wal, Tim Fransen en leden van de Comedy Train tot Daniël Arends en Katherine Ryan: er valt ook deze Lowlandseditie weer behoorlijk wat lachspieren te trainen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Padoem Patsss, dat door Howard Komproe gepresenteerd wordt? Grappen zijn namelijk het leukst als ze in één zin verteld worden, aldus de organisatie over deze “oneliner extravaganza”:

“drie kwartier lang comedy in zijn meest geconcentreerde vorm. Dat wordt lachen. Padoem patsss! Gieren. Padoem patsss! En brullen. Padoem patsss patsss patsss! Met Jordi van de Bovenkamp, Johan Kampman, Maxim Hartman, Boozy, Arjen Lubach, Omar Dahmani en een nog onbekende Lowlandsvrijwilliger.”

Of wat dacht je van de legendarische Buurman & Buurman, die gewoon op het Lowlandsterrein te vinden zijn? Maar dit is wel de versie voor volwassenen, en die is “harder, lomper, absurder en fysieker” dan je misschien gewend bent van het kinderprogramma:

“Is het alleen niet raar dat de twee a je to’ende buren zo rustig blijven onder alle ellende die ze voor hun kiezen krijgen? Waar zijn de blauwe vingers, de scheldkannonades, de Rijdende Rechter-conflicten en de buurvrouwen? [...] XL dus. Op Lowlands sluiten ze dagelijks in dertig minuten het theaterprogramma af op een manier zoals je Buurman & Buurman nog nooit zag. Au!”

Cursus voor Beginners

Stel: je staat in een weiland (we zijn in Biddinghuizen of niet), je ziet een koe en je hebt dorst. Dan was het toch mooi geweest als je wist hoe je ook alweer een koe melkt, toch? Op Lowlands zijn er voor deze doelgroep de zogeheten Cursussen voor Beginners. Mini-handleidingen voor allerhande vaardigheden waarvan je niet eens wist dat ze handig konden zijn. Drie dagen lang begint elk heel uur een andere unieke cursus voor een klein klasje. Welke worden nog bekend gemaakt. De organisatie geeft alvast wat voorbeelden van mogelijke cursussen:

Voor je het weet verlaat je Lowlands als expert in het salsa dansen, moestuinieren, gebarentaal, metselen, wijnproeven, Bob-Ross-schilderen en nog veel meer.”

Wacht, zeiden ze Bob Ross? Hopelijk zetten ze tijdens het schilderen dan deze ‘Happy Little Clouds’-autotune-remix op:

Filmpje kijken

Als je nou denkt: ‘kan mij die muziek schelen, ik wil bewegende beelden en popcorn eten’, dan verhuis je naar de Lowlandsbioscoop. Een kleine greep uit het aanbod in de Echo-tent:

  • Nacht van de Wansmaak: duik mee in het “tenenkrommend vermaak” dat deze speciale voorstelling die materiaal van “enthousiaste incompetentie van Z-filmers” aan elkaar rijgt:
  • “Laat je meeslepen door de hoogtepunten uit het nieuwe programma, waaronder het naar seks hunkerende moerasmonster ‘Zaat’, de hersenetende alien uit ‘The Brainiac’, de schaamhaar verzwelgende Neanderthaler uit ‘The Beast In The Heat’, naast diverse Greatest Hits.”

  • Schorem: in deze documentaire van Martijn Nijboer maak je kennis met de Rotterdamse barbiers van Schorem Haarsnijder En Barbier, die in 2012 nog op Lowlands stond:
  • “De makers volgen de markante eigenaren Leen en Bertus, die beiden een turbulent leven achter de rug hebben en nu deze unieke winkel runnen. Hun medewerkers zijn tot barbier opgeleide jongens van de straat. In een paar jaar is de winkel onverwacht uitgegroeid tot een ware hype, waarvoor mannen uit het hele land komen om zich te laten “scheren en snijden”. Een afspraak maken is niet mogelijk. De wachttijd, die uren kan bestrijken, nemen de klanten op de koop toe.”

  • 20,000 Days On Earth: speciale voorpremière van de een portret van muzikant Nick Cave, die op de vorige editie van Lowlands nog één van de hoogtepunten was:
  • “De film mengt documentaire met fictie en privé met publiek, tijdens één fictieve dag uit het leven van Cave. In voice-over vertelt hij zelf over zijn leven, zijn wereldbeeld en zijn gedachten over het schrijven van songs. Collega’s Blixa Bargeld en Kylie Minogue vertellen over de samenwerking met hem en ook zijn wilde jonge jaren bij The Birthday Party komen voorbij. Een uniek portret en een absolute must voor iedere Cave-adept.”

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wetenschappelijke lezingen tijdens Lowlands University, of het vele andere straattheater dat op het festival optreedt. Kortom:

Lees het volledige programma van Lowlands 2014.

    • Judith Laanen