Voor identificatie al overlijdensakte voor slachtoffers van vlucht MH17

Foto ANP/Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Haag een collectieve aanvraag ingediend voor een overlijdensakte voor alle slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, ook al is nog niet iedereen geïdentificeerd.

Volgens het Algemeen Dagblad is dit nog niet eerder gebeurd. Onder normale omstandigheden is identificatie noodzakelijk om te bepalen of iemand is overleden om een dergelijke akte te krijgen. Dat wordt echter lastig bij een onnatuurlijke dood.

Rechter bepaalt of iemand is overleden

De overlijdensaktes zijn nodig om bijvoorbeeld een huurovereenkomst of een abonnement te beëindigen. Bij de vliegramp in Tripoli moesten de nabestaanden de overlijdensaktes nog zelf regelen, wat tot de nodige problemen leidde en een ‘langdurig en vervelend proces was’.

De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken ging kort na de ramp met de MH17 al in overleg met het OM, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeenten Den Haag en Haarlemmermeer om deze procedure te versnellen. Het OM heeft nu bij de rechter een collectief verzoek ingediend voor de overlijdensaktes. De rechter moet nu bepalen of iemand is overleden.

Vandaag komen de eerste onderzoekers van de rampplek in het oosten van Oekraïne aan op het vliegveld van Eindhoven.

    • Philippus Zandstra