Uitspraak zaak tegen Pistorius wordt gedaan op 11 september

Oscar Pistorius tijdens het slotpleidooi van zijn advocaat in de rechtbank in Pretoria.
Oscar Pistorius tijdens het slotpleidooi van zijn advocaat in de rechtbank in Pretoria. AFP / Themba Hadebe

Op elf september volgt de uitspraak in het proces rondom de moord op Reeva Steenkamp waarvan de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wordt beschuldigd. Dat maakte de rechter in Pretoria vanmiddag bekend.

Pistorius staat terecht voor moord. Vorig jaar schoot hij zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari neer. Pistorius zegt dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer zat, volgens de aanklager vermoordde Pistorius zijn vriendin na een ruzie.

Als hij schuldig wordt bevonden kan hij 25 jaar tot levenslang krijgen. Vanmiddag vonden de slotbetogen plaats van de aanklager en van de advocaat van Pistorius.

Advocaat: politie verplaatste bewijsmateriaal

In zijn slotbetoog beschuldigde de advocaat de politie ervan bewijsmateriaal te hebben verplaatst in de slaapkamer waar Pistorius zat toen hij zijn vriendin doodschoot.

De advocaat had het onder meer over ventilatoren, een deken en een verlengsnoer. De openbaar aanklager denkt dat Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp bewust doodschoot en heeft gelogen over de minuten voor Steenkamps dood. De voorwerpen maken deel uit van zijn betoog.

Op foto’s die door de politie zijn gemaakt staan de voorwerpen op andere plekken dan Pistorius zei in zijn getuigenis. Dat bewijst volgens de aanklager dat Pistorius liegt over wat er die avond gebeurde.

‘Pistorius wel toerekeningsvatbaar’

Begin vorige maand stelden drie psychiaters en een psycholoog vast dat Pistorius wel toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt niet aan een angststoornis of een andere aandoening die hem tot zijn daad heeft gebracht, aldus het rapport van de experts.

De rechter gaf de opdracht tot dit onderzoek nadat getuige en psychiater Merryl Vorster concludeerde dat Pistorius lijdt aan Generalized Anxiety Disorder: een angststoornis die bij 6 procent van de Zuid-Afrikanen voorkomt.

Vorster stelde vast dat Pistorius bleek wegtrekt als zijn angsten voor criminaliteit ter sprake komen. En dat hij die angst mogelijk heeft overgenomen van zijn moeder, die net als Pistorius met een pistool onder het kussen sliep.

    • Annemarie Coevert