Tweede Kamer steunt militaire optreden VS op Islamitische Staat

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het militaire optreden van Amerika in Irak. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de aanval van twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op troepen van de Islamitische Staat (IS) in Irak, net als het CDA en de PVV.

De Tweede Kamer. Foto NRC

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het militaire optreden van Amerika in Irak. Dat schrijft persbureau Novum. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de aanval van twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op troepen van de Islamitische Staat (IS) in Irak, net als het CDA en de PVV.

VVD

Kamerlid Han ten Broeke (VVD) op Twitter:

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke steunt VS-ingrijpen in Noord-Irak om dreigende genocide af te wenden en VS-burgers in/rondom Erbil te beschermen http://t.co/7i2G3ludpG

Pvda

Ook de PvdA, de andere regeringspartij, steunt de luchtacties van de VS om de bevolking in Irak te beschermen en de opmars van IS te stuiten. Dat zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes:

“De afgelopen dagen hebben we hartverscheurende beelden gezien van hoe de barbaarse terreurbeweging kwetsbare minderheden opjaagt, vermoordt en met uitroeiing bedreigt. Ook dreigt ISIS een aantal strategische locaties in handen te krijgen. Dit moet voorkomen worden.”

cda

Het CDA noemt het militaire optreden ‘gepast’ en wijst erop dat IS door de VN is aangewezen als een terroristische organisatie en zich schuldig maakt aan gruwelijke misdaden. Pieter Omtzigt roept de VN-veiligheidsraad op om zo snel mogelijk aan te geven hoe genocide kan worden voorkomen en IS kan worden aangepakt.

sp

De SP noemt de aanval door de Amerikanen ‘legitiem’ - dat zegt Kamerlid Harry van Bommel. Het is volgens Van Bommel op verzoek van de Iraakse regering:

“Indien de missie gericht is op het redden van de yazidi’s, dan is het een humanitaire interventie die de SP steunt.”

pvv

Ook PVV-leider Geert Wilders steunt het militaire optreden.

“Van mij mogen ze heel ISIS platbombarderen.”

Frans Timmermans (PvdA), minister van Buitenlandse Zaken, schreef enige tijd geleden aan de Tweede Kamer dat minderheden in Irak grondwettelijk worden beschermd. Timmermans komt vrijdag later op de avond mogelijk met een verklaring, laat zijn woordvoerder weten.

Vs grijpen in met luchtaanval

Obama kondigde gisteravond het militaire ingrijpen aan. De aanvallen zijn bedoeld om een dreigende genocide te voorkomen en om Amerikanen in de regio te beschermen. Duizenden inwoners die behoren tot een religieuze minderheid zijn in Irak door IS in het nauw gedreven. Volgens Obama gedragen de terroristen van IS zich ‘barbaars’.

    • Sterre van der Hee