Teeven ontkent beschuldigingen van meineed

Foto ANP

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) spreekt tegen dat hij meineed zou hebben gepleegd in de zaak rond de vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl. Dat laat hij vanavond via zijn woordvoerster weten aan persbureau Novum.

Teeven heeft naar eer en geweten gehandeld, aldus de zegsvrouw. Hij zou als officier van justitie hebben gelogen over het dreigingsgevaar voor Van der Bijl die op dat moment getuige was in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Zijn weduwe beweert bovendien dat de staat haar man niet voldoende zou hebben beschermd, terwijl bekend was dat Van der Bijl werd bedreigd.

Van der Bijl vlak voor liquidatie vrijgelaten

Kroegbaas Thomas van der Bijl zou vlak voor zijn liquidatie gaan optreden als anonieme bedreigde getuige. Hij had afspraken gemaakt met Teeven. Teeven zorgde ervoor dat Van der Bijl in 2006 als enige van een aantal verdachten werd vrijgelaten na de vondst van 30.000 kilo hasj. Kort daarop werd Van der Bijl in zijn café doodgeschoten. Teeven zou hebben geweten dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet, aldus de weduwe.

    • Annemarie Coevert