Spakenburg werd in 2012 kampioen met behulp van doping

Fans van Spakenburg op de tribune.
Fans van Spakenburg op de tribune. Foto ANP/Olaf Kraak

Spelers van voetbalclub Spakenburg hebben in het kampioensjaar 2011/2012 verboden, stimulerende middelen gebruikt. Het gaat om een poeder met de stof methylhexanamine. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Twee spelers van de club vertellen anoniem over het structurele gebruik door de selectie van amateurclub Spakenburg. Zij verklaren dat “een meerderheid” van spelers een groot deel van het seizoen een supplement nam met stimulerende middelen. Zelf gebruikten zij het middel ook en legden daarover tegenover deze krant een gedetailleerde verklaring af.

Update 18.49: Het bestuur van SV Spakenburg laat in een reactie op de website weten een intern onderzoek in te stellen naar aanleiding van de berichtgeving in NRC Handelsblad. Het bestuur is ‘geschrokken’. Opmerkelijk, aldus journalisten Huib Modderkolk en Tom Kreling, die het onderzoek naar het dopinggebruik hebben verricht:

Twitter avatar TomKreling Tom Kreling Opmerkelijk. Bestuur #Spakenburg heeft het over vermeend dopinggebruik terwijl ze gebruik in 2011 zelf constateerden. http://t.co/uWgltCEcQj
Twitter avatar huibmodderkolk Huib Modderkolk Dit blijft merkwaardig: bestuur #Spakenburg zegt enorm geschrokken te zijn door doping, maar wist er al in 2011 van: http://t.co/dATgTyL16Y

Directeur Dopingautoriteit: verontrustende bekentenis

Methylhexanamine behoort tot de zogeheten stimulantia en stond vanaf het begin (2004) op de internationale dopinglijst. De Nederlandse dopingautoriteit waarschuwde in 2009 sporters voor supplementen waarin de stof was verwerkt: “Het is een verboden stimulerend middel.”

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, noemt de bekentenis in een reactie “serieus en verontrustend” en kondigt een onderzoek aan. Ram:

“Als dit alles klopt dan is dit een primeur: nog niet eerder is iets dergelijks bij een Nederlandse voetbalclub geconstateerd.”

KNVB: we wachten onderzoek af

De KNVB laat in een reactie weten dat ze het onderzoek van de Dopingautoriteit afwachten.

“Als uit dat onderzoek blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen. Bij een eerste dopingovertreding wordt een speler in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB.”

Het bestuur van Spakenburg erkent dat de medische staf eind 2011 op het middel stuitte en de spelers vervolgens heeft verboden het nog langer te gebruiken. De voetbalclub heeft verder geen actie ondernomen. Het gebruik van methylhexanamine ging daarna gewoon door.

Veel spelers namen het middel structureel

Het middel, CrackV3 genaamd, werd voor de wedstrijd in bidons gemengd met water. De meeste basisspelers namen structureel een dosering. Volgens de beide spelers was iedereen binnen het team op de hoogte van het gebruik en werd ook expliciet gezegd dat het om een verboden middel ging.

Na het seizoen waarin Spakenburg kampioen werd, kwam er een nieuwe trainer die de spelers verbood het middel nog langer te gebruiken. Ook vertrok een aantal spelers. Daarna werd het alleen nog sporadisch gebruikt.
Herman Ram:

“Als er inderdaad sprake is van betrokkenheid van functionarissen van de club geeft dat nog een extra dimensie aan de zaak.”

CrackV3 tot 2012 online verkrijgbaar

CrackV3 was tot 2012 te bestellen via internet en verkrijgbaar in sommige sportzaken. Het was populair onder bodybuilders. Methylhexanamine vermindert de vermoeidheid en de werking lijkt op amfetamine. De stof wordt ook wel gebruikt in partydrugs. Supplementen met de stof werden augustus 2012 in Nederland verboden door de Voedsel en Waren Autoriteit. Het gebruik van methylhexanamine kan leiden tot hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten.

Speler met spoed naar ziekenhuis met acute hartklachten

Een van de spelers van Spakenburg werd in het seizoen waarin het middel werd gebruikt na een wedstrijd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd met acute hartklachten. Het ging om ex-profvoetballer Ricky van den Bergh. In het ziekenhuis werden bij de speler geen hartafwijkingen gevonden.

Van den Bergh verklaarde later dat het waarschijnlijk een paniekaanval was geweest. In een reactie erkent hij nu dat hij die dag “een sportdrank” uit een “bidon” heeft gedronken. Van den Bergh:

“Ik heb hele slechte herinneringen aan dat spul. Ik heb het daarna nooit meer genomen.”