Snowden mag drie jaar langer in Rusland blijven en ook reizen

De Amerikaan die onthulde op welke schaal de NSA internet-gegevens verzamelt, mag nog drie jaar in Rusland blijven.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden mag nog zeker drie jaar in Rusland blijven wonen. De Amerikaan, verantwoordelijk voor het lekken van tienduizenden stukken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, heeft een verblijfsvergunning voor drie jaar gekregen, meldden verschillende Russische media gistermiddag op gezag van zijn advocaat.

Met de nieuwe vergunning (die geen politiek asiel is) mag hij ook door het land en naar het buitenland reizen. Mocht hij in 2018 nog steeds legaal in Rusland zijn, kan hij een verzoek tot naturalisatie doen.

De tijdelijke verblijfsvergunning die Snowden het afgelopen jaar had, verliep op 1 augustus. Hij was sindsdien in afwachting van een besluit van de Russische autoriteiten over zijn verblijfsstatus.

Dat Snowden vorig jaar tijdelijk asiel kreeg in Rusland, leidde tot spanningen tussen Moskou en Washington. De Amerikanen willen hem voor de rechter brengen. Obama liet destijds weten „buitengewoon teleurgesteld” te zijn over het feit dat Rusland Snowden een verblijfsvergunning verleende en de VS daarover vooraf niet had geïnformeerd. In reactie op het besluit ging Obama in september 2013 niet naar een top van de G20 in St. Petersburg.

Volgens zijn advocaat leert Snowden (31) Russisch en heeft hij een baan als IT-specialist. In Amerika wordt hem vaak verweten dat hij uitgerekend in Rusland zijn toevlucht heeft gezocht. Zelf zei hij daar in een tv-interview onlangs over dat dit de schuld is van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zijn paspoort ongeldig verklaarde toen hij op een luchthaven van Moskou was op doorreis van Hongkong naar Cuba. Op dat vliegveld zat hij zes weken vast, vóór Rusland hem een verblijfsvergunning van een jaar verstrekte.

In het interview zei Snowden ook dat hij graag naar de VS zou terugkeren, als er een of andere vorm van amnestie zou zijn.