Rechter Curaçao schorst voorlopige hechtenis Burney F.

De rechter in Curaçao schorst de voorlopige hechtenis van Burney F. Hij zou, samen met minister van Financiën George Jamaloodin, de moord op politicus Helmin Wiels hebben georganiseerd.

Portret van Helmin Wiels, 2012. Foto ANP / Michael Kooren

De rechter in Curaçao schorst de voorlopige hechtenis van Burney F. (43). Hij zou, samen met George Jamaloodin (ex-minister van Financiën) en gokbaas Robbie dos Santos de moord op politicus Helmin Wiels hebben georganiseerd.

Woensdag liet het Hof in Curaçao Jamaloodin vrij. Eind vorige maand werd hij aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. De rechter-commissaris zag “nog onvoldoende ernstige bezwaren” tegen zijn vrijlating, zei het OM.

Deze week werd ook een derde verdachte, Robbie dos Santos, vrijgelaten. Tegen de schutter, Elvis K., is deze week levenslang geëist.

Volgens Marcel Haenen, redacteur van NRC Handelsblad en nu op Curaçao, is het een “enorme klap” voor het OM dat in een week alle intellectuele daders (de aanstichters) zijn vrijgelaten. Je kunt je afvragen of het onderzoek überhaupt nog iets oplevert, zegt Haenen.

Nu komt Burney vrij, hij moet alleen zijn paspoort inleveren. Hij kan zó met een speedboot naar Colombia, ook als hij wel de dader is.

MOORD IN OPDRACHT gepleegd

Wiels, voormalig leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (Curaçao), werd op 5 mei vorig jaar doodgeschoten. In april bekende de 37-jarige Elvis K. uit Curaçao dat hij de moord had gepleegd. Een van de verdachten zei de moord in opdracht te hebben gepleegd, in ruil voor geld. Hij noemde geen opdrachtgever.

Jamaloodin was lid van de partij MFK, opgericht door Gerrit Schotte, de voormalig minister-president van Curaçao.

    • Sterre van der Hee