‘Sneller herstel huizenmarkt’

De woningmarkt herstelt mogelijk sneller dan verwacht, zo heeft de Rabobank vandaag in een kwartaalupdate bekend gemaakt. Het economisch bureau van de bank denkt dat dit jaar 135.000 tot 145.000 huizen zullen worden verkocht. De prijzen stijgen met 0,5 tot 1,5 procent. Bij de vorige verwachtingen in mei was de Rabobank nog uitgegaan van de verkoop van 130.000 tot 140.000 huizen, met een verwachte prijsstijging van maximaal 1 procent. Het herstel gaat volgens de bank sneller, omdat mensen het juist nu een geschikt moment vinden om een huis te kopen, dat geldt ook voor diegenen die hun verhuisplannen tijdens de crisis uitstelden. Volgend jaar denkt de bank dat het herstel ook doorzet, omdat de hypotheekrente en de woningprijzen niet snel zullen stijgen. Daardoor zullen huizen betaalbaar blijven, zegt de Rabobank. Er worden volgens de bank dan 140.000 tot 160.000 huizen verkocht, met een prijsstijging van 1 tot 3 procent. (NRC)