Presidentskandidaten Afghanistan willen regering nationale eenheid

Ashraf Ghani (L) en Abdullah Abdullah zijn het eens geworden over een regering van nationale eenheid.
Ashraf Ghani (L) en Abdullah Abdullah zijn het eens geworden over een regering van nationale eenheid. Foto ANP/EPA/Jawad Jalali

De presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani zijn het eens geworden over een regering van nationale eenheid. De twee presidentskandidaten beschuldigden elkaar eerder nog van fraude bij de afgelopen verkiezingen.

De bedoeling is dat de nieuwe regering voor het einde van deze maand beëdigd wordt, aldus AP.

Eenheidsregering op aandringen Kerry

Abdullah en Ghani konden het na twee verkiezingsrondes niet eens worden over wie de president van Afghanistan moest worden. Ghani won de tweede ronde met 56 procent van alle stemmen, maar Abdullah erkende die uitslag niet omdat er gefraudeerd zou zijn.

Uiteindelijk kwam het tot een hertelling, die nu nog steeds gaande is omdat het hertellen van de 8,1 miljoen stemmen werd vertraagd. Abdullah en Ghani konden in eerste instantie namelijk geen overeenstemming bereiken over de procedure waarbij wordt bepaald wanneer een stem ongeldig is of niet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry drong al aan op een oplossing waarbij de twee kandidaten tot een eenheidsregering zouden komen.

    • Philippus Zandstra