Origamirobot vouwt zichzelf

Foto Seth Kroll/Wyss Institute

Het lijkt alsof hij zomaar tot leven komt, de zelfvouwende robot die Amerikaanse wetenschappers hebben gemaakt. Op een filmpje is te zien hoe hij eerst op de grond ligt, een platgeslagen vouwblaadje in de vorm van een vlinder. Twee hoekjes krullen omhoog. Daarna drukt het ding van kunststof en papier zichzelf op, langs voorgevormde vouwlijnen. En daar staat hij. Een speelgoedautootje zonder wielen, op puntig gevouwen poten.

Wetenschappers van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology berichten vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Science over deze robot. Nooit eerder lukte het om een machine te bouwen die zichzelf vormt en daarna op eigen houtje op pad gaat. De basis voor dit robotje zijn origamitechnieken (Japanse papiervouwkunst) en een kunststof met ‘vormgeheugen’: materiaal dat door opwarming terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm. De robot zou ingezet kunnen worden bij reddingswerkzaamheden, omdat hij door een smalle spleet past en zichzelf daarna kan uitvouwen.

    • Michiel van Nieuwstadt