Operazangeres Cristina Deutekom (82) overleden

Foto ANP

Cristina Deutekom, één van de grootste Nederlandse sopranen, is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Volgens de NOS maakte ze zaterdag een ongelukkige val en raakte ze daarna in het VU-ziekenhuis in Amsterdam in coma.

Stientje Engel, geboren in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, had een leven dat verfilmd had kunnen worden als een variant op Assepoester, schreef muziekrecensent Kasper Jansen. Het meisje dat op de Nieuwedijk de kousen van de meisjes op de Wallen stopte, veranderde in de wereldberoemde dramatische coloratuursopraan Cristina Deutekom die in 1968 zong in de Metropolitan Opera in New York als de Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte.

De spectaculaire rol van de Koningin van de Nacht beheerste de vroege carrière van Deutekom als fenomeen in de internationale operawereld. Ze debuteerde ermee in 1962 bij de Nederlandse Opera, ze zong de rol onder andere in München, Frankfurt, Barcelona, Milaan in Londen. Toen Georg Solti in 1969 Die Zauberflöte met de Wiener op de plaat zette, was Deutekom de Koningin van Nacht, naast topzangers als Pilar Lorengar, Hermann Prey, Dietrich Fischer-Dieskau en René Kollo. The New York Times noemde haar “de grootste Koningin van de Nacht van onze tijd.”

Na haar doorbraak zong Deutekom met grootheden als Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Richard Tucker, Plácido Domingo en José Carreras. Ze beëindigde haar actieve carrière nadat ze in 1986 was geholpen aan hartproblemen.

“Ongelooflijk en verbijsterend was Deutekoms Koningin van de Nacht”, schreef Jansen over haar rol in Die Zauberflöte.

De woede om haar ontvoerde dochter Pamina – Die hölle Rache kocht in meinem Herzen – resulteerde in furieuze vocale salvo’s. Ze klonken als een knetterende staccato-kogelregen uit een machinegeweer, bovendien uitzonderlijk luid. Ook achterin de zaal tuitten mijn oren.

Na Mozart zong ze belcanto-repertoire van Rossini, Bellini, Donizetti en “vooral dramatische Verdi-rollen”. Deutekom groeide in 24 jaar uit tot de populairste Nederlandse klassieke zangeres, al bleef ze een typische Hollandse diva. “Zonder kapsones”, aldus Jansen.

Na haar plotselinge afscheid op Oudejaarsdag 1986 zat Deutekom in jury’s en gaf ze les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens haar laatste optreden in 1996 in het Amsterdamse Concertgebouw zong ze volgens Jansen de bolero uit Verdi’s I vespri Siciliani en Liebe du Himmel auf Erden uit Léhars Paganini. “Het leek alsof de tijd had stilgestaan.”

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.